Minja Bogavac primer svakodnevne borbe za slobodu 1

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu održan je jedan u nizu događaja koje organizuje Pokret Novi optimizam povodom nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“ koja je ove godine pripala dramaturškinji i rediteljki Mileni Minji Bogavac.

Na tribini „Žena po meri Novog Optimizma“, pored laureatkinje, učestvovali su i teatrolog Aleksandar Milosavljević, Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, novinarka Jovana Gligorijević i Jovan Gvero, urednik Studentskog kulturnog centra koji je bio i urednik izdanja prvih knjiga Minje Bogavac.

„Heroji su svi oni koji su ostali ljudi u ovim teškim vremenima. Nije važno da li ćete pobediti, vi ste pobedili ako ste odabrali pravu stranu, antifašističku. Heroji su svi oni koji se trude da ostanu ljudi, koji drže svoju stranu, ono što osećaju u srcu i ostaju verni tome“, rekla je Bogavac.

Za pozorišnog kritičara i teatrologa Aleksandra Milosavljevića, Minja Bogavac je neko ko u ovim turobnim vremenima izaziva optimizam kod ljudi.

„Toliko smo postali letargični, nezainteresovani, misleći da se samo jednom pobeđuje. Ne, borba za normalnost u ovom društvu traje svakoga dana. Nemamo prava da budemo umorni, besni na stvarnost, na politiku, ‘na budale’, na sve što se dešava oko nas. Pomislili smo da se neke bitke dobijene, da smo osvojili slobodu, demokratiju. Hoćete demokratiju, slobodu? Hajde da se svakog dana borimo za to. Danas živimo u 1935, 1936. godini, čeka nas nova Španija, nova borba protiv fašizma. Upravo je Minja primer svakodnevne borbe i zato mi ona uliva preko potrebni optimizam da se to može“, naveo je Milosavljević.

Jovana Gligorijević je evocirala uspomene na trenutak kada su se upoznale, kao su se odmah prepoznale i kao feministkinje, i kako ih povezuje i generacijski kod onih koje moraju da se izbore za svoja prava, generacije koja je rasla uz ratove i različita kršenja i ljudskih i ženskih prava i koja je morala da „diše aktivizam“ da bi se izborila za sebe.

Nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“ Minji Bogavac, upravnici Narodnog pozorišta u Šapcu, večeras će na svečanosti u Šabačkom pozorištu predati dosadašnji laureat nagrade karikaturista Predrag Koraksić Koraks. Svečanost počinje u 20 sati, a nakon dodele nagrade biće izvedena predstava „Smrt fašizmu. O Ribarima i Slobodi“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari