Minja Mikić treći ambasador projekta Novi Sad 2021 1

Mlada umetnica iz Novog Sada Minja Mikić, koja živi i radi u Rimu, postala je pre nekoliko dana novi ambasador projekta Novi Sad 2021.

Minja Mikić posetila je Galeriju Matice srpske, povodom obeležavanja 190 godina od njenog osnivanja, gde se susrela sa upravnicom Galerije i zamenicom predsednika Umetničkog saveta projekat Novi Sad 2021, dr Tijana Palkovljević Bugraski. Glavna tema razgovora bila je titula Novog Sada – Evropska prestonica kulture 2021. Razmatrajući mogućnosti koje ova titula nosi, Minja Mikić koja živi i radi u Italiji, prenela je svoja iskustva kad je reč o umetničkim praksama evropskih metropola uz svesrdnu želju da se uključi i u projekat Novi Sad 2021. Minja je posebno istakla da je veoma ponosna na činjenicu da je upravo Novi Sad – grad u kojem je rođena i u kojem je diplomirala na <I>Akademiji umetnosti – poneo tako važno priznanje.
Dela Minje Mikić izložena su u Rimu u Galleria della Tartaruga i Galleria Edieuropa, u NJujorku u MZ Urban Art, kao i u Cirihu u galeriji Kunstfokus. Posebno je zanimljiv podatak da su upravo dela Minje Mikić, izložena u prestižnom rimskom prostoru Palazzo delle Esposizioni, pod nazivom Duša i telo Italije, bila deo predstavljanja italijanske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Riju.
Simboličnim gestom kojim je zamenica predsednika Umetničkog saveta projekta Novi Sad 2021, Tijane Palkovljević Bugraski predala promo majicu Novi Sad 2021, novosadska umetnica Minja Mikić postala je ambasador Novog Sada Evropske prestonice kulture. Time je diplomatski kor projekta dobio trećeg člana, jer su pre nje tu laskavu titulu već poneli čuveni violinista Stefan Milenković i novosadski fotograf Aleksandar Milutinović.

List Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – rojekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari