Mirko Ilić govori o umetničkom aktivizmu u Zrenjaninu 1Foto. muzej zrenjanin

Predavanje pod naslovom „Dizajn aktivizam“ u Zrenjaninu će održati Mirko Ilić, jugoslovensko-američki strip-crtač, ilustrator, pedagog i dizajner svetske reputacije, nastanjen u Njujorku.

Predavanje će biti održano u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u nedelju, 23. aprila, sa početkom u 13 časova.

Kako navode u zrenjaninskom muzeju, saradnja Mirka Ilića sa njihovom ustanovom započela je početkom 2020. godine kada je u izložbenom salonu i na panoima na Trgu Slobode organizovana izložba plakata „Projekt Tolerancija“.

„Ove godine saradnja će biti proširena predavanjem Mirka Ilića na temu „Dizajn aktivizam“ koje govori o neophodnosti slobode izražavanja i umetničkog aktivizma“, saopšteno je iz ove ustanove.

Mirko Ilić govori o umetničkom aktivizmu u Zrenjaninu 2
Foto: Robert Gojević

Organizator predavanja u ime Narodnog muzeja Zrenjanin je Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti, dok će izložba „Projekt Tolerancija“ biti organizovana u Belom Blatu od strane Marte Aničić (AirMarta) i Salaša Lujza.

Mirko Ilić je autor svetske reputacije, objavlјivao je ilustracije u Tajmu, Nјujork tajmsu, Vol Strit žurnalu i drugim uticajnim američkim listovima i časopisima. Godine 1991. postaje umetnički direktor Tajm Internešnala, a 1992. umetnički direktor stranica nasuprot uredničke (op-ed) u Nјujork tajmsu. Dobitnik je brojnih nagrada, a dela mu se čuvaju u zbirkama Muzeja Smitsonijan i MoMa u Nјujorku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari