U zrenjaninskom muzeju predavanje o Kombinatu Servo Mihalj 1Foto: muzej zrenjanin

U Zrenjaninskom muzeju danas će biti održana tribina pod naslovom „O fabrikama i radnicima kroz prizmu Kombinata Servo Mihalj“.

Čuveni kombinat „Servo Mihalј” osnovan je u ovom gradu 1953. godine i postojao je skoro četiri decenije. Ukupno 35 različita ekonomska društva, odnosno fabrika činilo je Kombinat tokom njegovih zlatnih godina u sedmoj i osmoj deceniji dvadesetog veka.

Pre raspada Jugoslavije, kombinat je zapošlјavo 16.500 lјudi, čineći kičmu industrijske i polјoprivredne proizvodnje u Banatu.

U vlasništvu Kombinata nalazilo se i 16.500 hektara zemlјe, a tokom 1987. godine finansijski obim proizvodnje premašio je vrednost od milijardu dolara.

Tribina se održava kao prateći program već postavljene izložbe o „Fabrikama i radnicima” koja je predstavila industrijalizaciju na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas kroz pet industrijskih lokaliteta: rudnika u Boru i Majdanpeku, tekstilne industrije u Leskovcu, Elektronske industrije Niš, Kombinata „Servo Mihalj” u Zrenjaninu i Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu.

Predavanje počinje u 19 časova u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin a učesnici su Milorad Felbab, bivši generalni direktor Kombinata „Servo Mihalj”, privrednik Borislav Umićević, ekonomista Erne Lazar, koautor različitih stručnih tekstova o privredi Zrenjanina i Srđan Priljeva, viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, koji je moderator tribine.

Nakon tribine u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće upriličeno stručno vođenje krozizložbu „O fabrikama i radnicima”, a govoriće autori izložbe Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba „O fabrikama i radnicima”, koju su priredili Muzej Jugoslavije i Muzej nauke i tehnike, posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin mogu pogledati do 30. avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari