Kuća Mihalj Serva u ZrenjaninuFoto: Wikipedia/Danas/M.P.

Nekadašnji jugoslovenski prehrambeni gigant Industrijsko-poljoprivredni kombinat „Servo Mihalj“ poslovao je u Zrenjaninu, a proizvodio hranu za celu bivšu zemlju, pa čak i izvozio.

Proizvodio je toliko koliko danas ne mogu zajedno nekoliko država nastalih na tlu nekadašnje Jugoslavije i bio pravo čudo, koje se verovatno neće ponoviti u istoriji ovog grada.

A ta istorija nam kazuje još jednu zanimljivost. Kombinat je naziv dobio po ovdašnjem tekstilnom radniku i sindikalcu, a kasnije članu KPJ Michaelu Servu, koji je proglašem narodnim herojem.

I kao što je propao kombinat, tako su u zaborav otišla i narodnooslobodilačka obeležja, među njima i trošna kuća narodnog heroja Servo Mihalja u Štrosmajerovoj ulici, u Zrenjaninu.

„Sećam se kada smo mirno stajali pred tom kućom, polažući vence i odajući počast narodnom heroju. Ta su vremena prošla, dosta istorijskih objekata i spomenika je sada prepušteno zubu vremena. Verujem da će se to jednom promeniti“, kaže za Danas zrenjaninska istoričarka Nada Boroš.

Kuća je odavno propala

Kuća u Štrosmajerobvoj broj 50. propada godinama, odavno nema krov, nema više ni spomen ploču a sada se i fasadni deo objekta jedva drži. Pitanje je trenutka kada će se srušiti.

Iako objekat nema posebnih arhitektonskih i stilskih vrednosti, znаčајan je pо tоmе štо је u njemu živео nаrоdni hеrој Sеrvо Мihаlј i što se u njemu 1935. gоdinе оdržаla Peta pаrtiјskа kоnfеrеnciја KPЈ Vојvоdinе.

Zbog neodržavanja i lošeg građevinskog stanja u zimu 2012. godine pod pritiskom snega urušio se krov.

Zbog toga je započet postupak brisanja iz Registra nepokretnih kulturnih dobara, objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu.

Stručnjak iz tog Zavoda Bojan Kojičič kaže da je procedura još u toku.

„Brisanje još nije završeno, ali kada do toga bude došlo bitno je da se zna da je to privatno vlasništvo i da će onda vlasnik moći slobodno da raspolaže svojom imovinom. U takvim slučajevima, poput ovog, spomen ploča predaje se muzeju na čuvanje“, objašnjava istoričar umetnosti Bojan Kojičić.

A istoričarka Nada Boroš dodaje da je situacija sa spomenicima iz NOB-a skoro svuda slična.

„Nije to slučaj samo kod nas, svuda je tako. I spomen kuće, ali i sami spomenici, nisu u najboljem stanju. Mislim da se to ne radi namerno već jednostavno politički i kulturni interesi su sada usmereni na druge vrednosti“, kaže Nada Boroš.

Bojan Kojičić navodi još jedna razlog za to – politički.

„Komunisti su preterivali sa proglašavanjem od kulturnog značaja raznih objekata, posebno proglašavajući obične banatske kuće gde su se članovi KPJ sastajali. Imamo jednu takvu u Botošu kako propada, pa u samom Zrenjaninu ima takvih primera“, objašnjava Kojičić.

Heroj i kombinat

Servo Mihalj ili Michael Servo učesnik je narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Bio je banatski Švaba, kolokvijalno rečeno, poreklom iz zanatske porodice. Rođen je 6. decembra 1900. godine u Velikom Bečkrereku.

Već 1920. godine je pristupio sindikalnom pokretu i kao radnik u krojačkoj zadruzi u Petrovgradu organizovao radnike, a ubrzo je rimljen u Komunističku partiju Jugoslavije i postaje član Mesnog komiteta partije i sindikalni funkcioner,

Godine 1928. Servo je izabran za člana Oblasnog komiteta KPJ za Banat, čime je proširio svoju aktivnost i u druge krajeve Banata.

Godinu ranije, partijska organizacija delegirala ga je na proslavu Prvog maja u Moskvi.

Sredinom 1929. godine uhapšen je i osuđen od Suda za zaštitu države na deset godina robije u Sremskoj Mitrovici.

U svoj grad se vratio 1939. godine i pod rukovodstvom Žarka Zrenjanina učestvuje u radu Pokrajinskog komiteta Partije, postavši politički sekretar Okružnog komiteta Partije za severni Banat.

U ustaničkim danima Servo Mihalj se nalazio na najodgovornijim partijskim dužnostima.

Najuže je sarađivao sa Žarkom Zrenjaninom i Tozom Markovićem koji su, u aprilskim danima 1941. godine, premestili sedište PK KPJ iz Novog Sada u Petrovgrad.

Rad Servo Mihalja prekinula je izdaja, kazuju istorijski podaci, prema kojima je on otkriven u jednoj od svojih baza u Petrovgradu, avgusta 1941. godine, mučen je, a onda prebačen u Beograd, u nekadašnji Banjički logor, gde je streljan 19. septembra 1941. godine.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 5. jula 1951. godine proglašen je narodnim herojem.

Po njemu je nazvan Industrijski kombinat u Zrenjaninu, koji je osnovan 1953. godine. Nakon skoro četrdeset godina uspešnog poslovanja, kombinat se raspao početkom tranzicije.

Danas još samo jedna osnovna škola u Zrenjaninu nosi ime po Servo Mihalju i tu i tamo se naiđe na još poneki trag.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari