Zrenjanin: Industrijsko nasleđe, koje sad gledamo u muzeju 1Foto: muzej jugoslavije

Izložba pod nazivom “O fabrikama i radnicima” biće predstavljena i pred zrenjaninskom publikom, nakon što je prvobitno prikazana u Beogradu krajem 2021. godine.

Postavku posvećenu Jugoslovenskim industrijskim gigantima, među kojima je bio Kombinat „Servo Mihalj“, posetioci će moći da obilaze do kraja avgusta.

Izložba se otvora u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 5. jula 2023. godine, sa početkom u 19 časova.

Istorijsko nasleđe i fabrike koje su propale, sada gledamo na izložbi koja je nastala saradnjom Muzeja Jugoslavije i Muzeja nauke i tehnike i posvećena je industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas.

Izložbu je pripremio kustoski tim ova dva muzeja – Ada Vlajić i Rifat Кulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

Ova važna i složena tema predstavljena je iz različitih perspektiva, od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke.

Izložba prati pet industrijskih lokaliteta, koji na paradigmatičan način predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima.

Biće prezentovana raznovrsna građa koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijal, dok drugi predmeti i dokumentacija prikazuju rudnike u Boru i Majdanpeku, tekstilnu industriju u Leskovcu, Elektronsku industriju Niš, Kombinat Servo Mihalj u Zrenjaninu i Vojno-tehnički zavod u Кragujevcu.

Izložba će u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin trajati do kraja avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari