I ovoga puta jubilej i ponovo u sličnim okolnostima. Naime, posle prošlogodišnjeg jubileja samog festivala od pola veka, a pre toga i stogodišnjice smrti, ove godine navršava se 160 godina od rođenja najvećeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Ipak, festival njemu u čast, negotinski Mokranjčevi dani, prema rečima Branke Radović, doskorašnje selektorke a sada predsednica Programske komisije festivala, ove godine raspolažu sa duplo manje sredstava nego prošle godine. I sa sanacijom Mokranjčeve rodne kuće, u kojoj se Festival svečano otvara, ide sporo i teško, kako kaže predsednik Opštine Negotin Jovan Milovanović. Nesavesne ranije intervencija na ovoj kući, kao i okruženje u kome se ona nalazi, te specifičnost njene gradnje koja zahteva stručnu rekonstrukciju, okolnosti su koje čine da je tako.

Sve ovo moglo se čuti na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom predstojećeg, 51. festivala, koji će se, uprkos pomenutim teškoćama i izazovima karakterističnim za sve manifestacije od ozbiljne kulturne vrednosti, održati od 9. do 14. septembra u rodnom gradu Stevana Stojanovića Mokranjca. Branka Radović iskoristila je ovu priliku u da apeluje na novog ministra kulture (kad već, kako je rekla, nije uspelo sa onim ministrom koji je bio muzičar po vokaciji) da se stanje sa ovim, ali i sličnim važnim festivalima promeni, tj. da Ministarstvo prestane da podržava sve one manifestacija komercijalnog tipa, koje ulaze u područje razonode i zabave i koje mogu same sebe da izdržavaju.

Festival, koji organizuje Dom Kulture „Stevan Mokranjac“, prigodnom besedeom ove godine po prvi put otvoriće jedan crkveni velikodostojnik, imajući u vidu da se Mokranjčeva muzika velik delom oslanja upravo na tradiciju crkvenog pojanja. Biće to episkop toplički Arsenije, a potom će se odigrati jedan od najuzbudljivijih delova festivala – natpevavanje horova – njih četiri sa obaveznom kompozicijom – Mokranjčevim Akatistom.

Seketorka Festivala dr Sonja Marinković opisala je koncept ove manifestacije kao ravnotežu raznolikih tendencija i predstavila njene najzanimljivije delove ove godine. Biće to nastup crkevene pevačke družine Branko u crkvi Svete Trojice, koncertno izvođenje opere „Knez Ivo od Semberije“ Isidora Bajića, Opere novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, pa nastup prošlogodišnjeg pobednika natpevavanja, hora iz Sofije, zatim izvođnje nove kompozicije Aleksandre Vrebalov inspirisane trima poslednjim akordima koje je Mokranjac zapisao, pa muzičkog komada Opera i teatra Madlenianum „Male tajne“ kojim se obeležava jubilej našeg najvećeg kompozitora primenjene muzike Zorana Simjanovića.

Mokranjčeve dane podržali su: lokalna samouprava, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministrastvo trgovine, turizma i telekomunikacija i i Delegacija Evropske unije.

Prateći program

Kao i svaka slična manifestacija, Mokranjčevi dani imaju i brojne prateće programe. Izložbe – Eho muzike, sa tradicionalne likovne kolinije i retrospektivu LJubice Cuce Sokić, tribinu kojom se podržava naučno interesovanje za Mokranjčevo delo, dokumentarni film u kome kompozitori, muzikolozi, dirigenti govore o ovom muzičkom velikanu, promocije kniga, nastupe kulturno-umetničkih ansambala…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari