Monodrama o Diani Budisavljević: Pu spas za sve nas 1Foto: Promo

Posle filma koji je osvojio glavnu nagradu na filmskom festivalu u Puli, nedavno je postavljena i monodrama o životu Diane Budisavljević, žene koja je tokom Drugog svetskog rata spasila hilajde srpske dece od istrebljenja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Monodrama “Pu spas za sve nas” bavi se uzrocima brisanja Dijaninog imena i Akcije, kroz praćenje njenog rada u ratnim godinama. Preuzevši na sebe ulogu spasioca nedužnih, Diana nije znala kakve će je strahote zadesiti i kakve će posledice one imati po njen život. Ovaj komad pokreće pitanje odgovornosti Komunističke partije, ali i svih onih koji su živeli ili se rodili posle rata, a o ovoj ženi čuli su malo ili gotovo ništa.

Monodrama o Diani Budisavljević: Pu spas za sve nas 2

Tekst koji je napisan 2017. godine je zasnovan na dnevniku Diane Budisavljević i verodostojno govori o njenom velikom delu, ali i o stradanju u Jasenovcu i drugim logorima NDH

Na nedavno završenom festivalu Zlatni vitez u Moskvi, predstava ,,Pu spas za sve nas“ je bila jedina inostrana predstava u selekciji. Takođe, Jelena Puzić je, za ulogu Diane Budisavljević, nagrađena je specijalnom nagradom žirija.

Predstava je koprodukcija centra ISPAD i Uk Vuk Karadžić. Naredno beogradsko izvođenje je 13.12.2019. u UK Vuk Karadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari