Muzičkim BUNT-om protiv poslušnog društva 1Foto: Promo

Kultura je uvek pobuna, pod ovim geslom u Beogradu se od 10. do 26. novembra održati sedmi po redu muzički festival BUNT (Beogradska umetnička nova teritorija).

Fokus festivala je na delima srpskih kompozitora, mladim umetnicima-izvođačima, neobičnim koncertnim programima i animiranju publike iz okvira inkluzivnih grupa osoba sa posebnim potrebama-najavljuju autori ovog jedinstvenog muzičkog festivala.

BUNT okuplja mlade i iskusne umetnike sa bogatom profesionalnom biografijom koji su se školovali u zemlji i na prestižnim muzičkim akademijama u svetu i održava se uprkos tome što nema veću medijsku a ni finansijsku podršku nadležnih domaćih institucija.

Za BUNT kultura je neprekidno preispitivanje, istraživanje, otkrivanje, pobuna.

„Cena nije mala. Posebno ne za umetnike“, poručuju organizatori BUNT-a u objavljenom Manifestu.

Sopran Katarina Jovanović, svetski priznata umetnica, profesorka na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu koja je nastupala na prestižnim muzičkim scenama u svetu, kaže da će se u okviru festivala raspravljati o domaćem zanemarenom stvaralaštvu u oblasti klasične muzike.

Ona izdvaja delo za čembalo Miloša Petrovića, poznatog pijaniste, kompozitora i književnika koje se, kaže, nikada ne izvodi.

„Čućemo i naše mlade kompozitore, imaćemo priliku da čujemo veliku evropsku i svetsku umetničku figuru Marijanu Lipovšek (masterklas i završni koncert polaznika majstorskog kursa Marjana Lipovšek & Alfred Burgstaller, Slovenija/Austrija.), kao i inkluzivni projekat Zajedno za mlade sa autizmom (sa grupom Nebograd) koji je posebno važan za nas. Sve u svemu, videćemo neke ljude koji su veoma poštovani a koji imaju malo šanse da nastupaju u Srbiji. Svi zajedno se okupljamo oko BUNT-a i u buntu smo“, kaže Katarina Jovanović koja takođe nastupa na festivalu, prenosi RSE.

Ana Sokolović i gudački kanadski kvartet

Beogradska publika imaće priliku da poslednjeg dana festivala, 26. novembra na Kolarcu čuje poznati gudački kanadski kvartet Molinari sa Anom Sokolović, čuvenom svetskom muzičkom zvezdom sa kanadskom adresom (koja će poslednje subote u novembru biti gošća Intervjua nedelje Radija Slobodna Evropa, RSE).

Muzičkim BUNT-om protiv poslušnog društva 2
Foto: Promo

Među mladim učesnicima programa je i violončelista Nemanja Stanković, docent na Muzičkoj akademiji u Beogradu, beogradski i bečki đak. Nastupa često u inostanstvu, nedavno je imao koncerte u Gruziji, Turskoj… kao član bečkog klavirskog tria Immersio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari