Muzičko, poetsko i dramsko veče sećanja na Dadu 1

Radislava Dada Vujasinović je bila hrabra novinarka koja je čitav život posvetila istini i koja se do samog kraja borila za ono što voli, rekla je Sanja Krsmanović Tasić autorka predstave „O (sa)vesti- esej o pokretu o Dadi Vujasinović“ i Dadina prijateljica iz detinjstva.

Veče posvećeno sećanju na Radislavu Dadu Vujasinović, koje je večeras održano u Centru za kulturnu dekontaminaciju, bila je prilika da se kroz pisma, tekstove i pesme oživi uspomena na novinarku.

Pročitano je i poslednje pismo koje je Dada napisala pre svoje smrti, a posvećeno njenoj najboljoj drugarici Aleksandri Sanji Vojvodić, koja je tada živela u Velikoj Britaniji:

„30. 03. 1994.

Draga Sandra, ja stalno mislim na tebe, i kad hoću da mi je lepo setim se našeg letošnjeg boravka na moru koji mi je toliko prijao. Odavno nisam bila toliko opuštena. Čuvaj se. Pozdravi Saleta. Čućemo se. Ja te volim. Poljubac svima, a naročito mojoj dragoj bebici koju sa nestrpljenjem očekujem. „

Sanja Krsmanović Tasić autorka predstave „O (sa)vesti- esej o pokretu o Dadi Vujasinović“ i Dadina prijateljica iz detinjstva rekla je da ova ideja sećanja na Dadu, urađena iz perspektive koja je vrlo lična, stoga je i godišnjica nazvana „Izbliza i lično“.

-Vrlo značajno je što smo večeras odlučili da podelimo Dadinu knjigu „Svedočenje“, kao jedan delić uspomene na nju, objasnila je Tasić.

Sandra Vujasinović Dadina sestra rekla je da joj je drago što ovakvim putem može da „osveži“ uspomenu na svoju pokojnu sestru i istakla je da je Dada do samog kraja bila pozitivnog duha, i da je verovala, živela i radila ono što voli.

– U životu uvek treba gledati napred i radovati se svim lepim trenucima, istakla je Vujasinović, i dodala da čovek ponekad u gubitku, nesreći može pronaći snagu, ukazavši na to kao na inspiraciju za one koji žele da isprobaju ispravan put, a to je put čoveka sa integritetom.

Dada je bila čovek sa integritetom, a u današnje vreme je teško održati integritet, istakla je Vujasinović.

Tokom večeri puštena je poslednja kompozicija iz predstave“O (sa)vesti“, koja je značajna numera jer opisuje Dadu i ko je ona bila u notama, dočarana do samog kraja uz zvuk klavira, jer je Dada svirala klavir u detinjstvu.

Na kraju uspomenama na tragično stradalu novinarku pridružili su se tonovi pesama koje je ona najviše volela, poput „April u Beogradu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari