Na Filmskim susretima u Nišu glumcu Slavku Štimcu uručena nagrada "Pavle Vuisić" 1Foto: V. T./Danas

Festival glumačkih ostvarenja igranog filma- Filmski susreti otvoren je večeras po 57. put na letnjoj pozornicu u Tvrđavi u Nišu.

Glumcu Slavku Štimcu uručena je specijalna nagrada „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje za  vreme Filmskih susreta za životno delo, odnosno kako je navedeno u zvaničkom opisu ovog priznanja za „izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu“.

„Izuzetna mi je čast što sam dobio nagradu koja nosi ime po Čika Paji, sa kojim sam glumio u pet ili šest filmova. Ne znam šta bi mogao da kažem o njemu, sve je odavno rečeno. Ipak, uvek mi je bilo fascinantno sa kojom lakoćom je glumio, uz harizmu i talenat koje je imao. Jednostavno Čika Paja je bio veličanstven“, rekao je Štimac.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski tradicionalno je uručila „ključeva Grada“ predsednici žirija Brankici Zorić Vasović, koja je uzviknula „Kolege, Tvrđava je naša“.

Posle otvaranja prikazani su filmovi „Leto kad sam naučila da letim“ Radivoja Andrića i „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića.

Veoma jaka kiša koja je u Nišu počela da pada oko 18 časova, koja je padala i tokom otvaranja Filmskih susreta doprinela je da letnja pozornica ne bude prepuna publike, ali je ipak bilo Nišlija koje nisu želele da propuste otvaranje svog omiljenog festivala.

Tokom šest festivalski dana u zvaničkoj konkurenciji biće prikazano 12 filmova, od kojih će dva „Komedija na tri sprata“ i „Vučje bobice“ imati svetske premijere, a pred niškom publikom prvi put će biti prikazani „Heroji radničke klase“, „Strahinja Banović“, „Gejm“, „Usekovanje“ i „Heroji“.

Žiri na čelu sa predsednicom glumicom Zorić Vasović, i članovima Petrom Božovićem i Dušanom Premovićem, dodeliće osam nagrada, među kojima su najznačajnije Gran pri Naisa, za najbolje glumačkog ostvarenje, Carica Teodora za najbolju žensku ulogu i Car Konstantin za najbolju mušku ulogu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari