"Žiriju neće biti lako jer u filmovima ima dosta reprezentativnih uloga": Direktor Filmskih susreta u Nišu pred početak festivala 1Srđan Savić: Youtube/ printscreen/ RTV Herceg Novi

Možemo da budemo ponosni na našu kinematografiju jer smo opet lideri u regionu i evidentno je da naša filmska ostvarenja odskaču i kvalitativno i kvantitativno, kaže za Danas Srđan Savić, direktor Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma Filmski susreti, koji se održava 57. put.

On dodaje da ni žiriju Filmskih susreta neće biti lako jer u filmovima koji će se prikazati ima dosta reprezentativnih uloga i glumačka konkurencija je oštra.

Filmski susreti počinju sutra na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, a tokom šest festivalskih dana u zvaničnoj konkurenciji biće prikazano 12 filmova.

Svetsku premijeru imaće filmska ostvarenja „Vučije bobice“, u režiji Sretena Jovanovića (21. avgusta) i „Komedija na tri sprata“, režisera Sandre Mitrović (25. avgusta).

Nišku premijeru imaće filmovi „Heroji radničke klase“, režisera Miloša Pušića (20. avgusta), „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića (24. avgusta), „Gejm“ Ane Lazarević (24. avgusta) i „Usekovanje“ Siniše Cvetića (25. avgusta).

"Žiriju neće biti lako jer u filmovima ima dosta reprezentativnih uloga": Direktor Filmskih susreta u Nišu pred početak festivala 2
Foto. Sajt Filmskih susreta

„Festivalski program je ove godine kvalitetan, intrigantan, žanrovski raznovrsan, sa netipičnim ostvarenjima ili žanrom koji dugo nismo imali, kao što je omladinski film. U tim ostvarenjima ima dosta inovacija. Sve u svemu, vidi se uspon naše kinematografije. Pošto mi na festivalu vrednujemo glumačke uloge, selekciona komisija je prevashodno imala u vidu taj segment, a onda i kvalitet filma“, kaže Savić.

On naglašava da će i ove godine biti crvenog tepiha i vatrometa, a da će svečano otvaranje i zatvaranje prenositi Televizija Prva, što je novina u odnosu na prethodne godine, kada je to činila Radio televizija Srbije.

Očekuje se dolazak velikog broja glumaca, najavile su se čitave filmske ekipe, ali će njihov dolazak zavisiti između ostalog i od situacije sa epidemijom koronavirusa, dodao je.

„Epidemioloških mera ovoga puta neće biti, nismo do sada dobili nikakvo uputstvo te vrste od Republičkog kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije, kao što je to bilo prošle godine. Nećemo meriti temperaturu na ulazu i proveravati ko je vakcinisan. Naravno, naša je preporuka posetiocima da sami vode računa, u skladu sa svojom savešću, te da recimo nose zaštitne maske ukoliko se smatraju rizičnim, a ne dolaze na projekcije ukoliko su zaraženi“, kaže Savić.

U zvaničnom programu Filmskih susreta će, osim svetskih i niških premijera, moći da se vide i projekcije filmova „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Andrića (20. avgusta), “Nije loše biti čovek” Dušana Kovačevića (21. avgusta), “Bilo jednom u Srbiji” Petra Ristovskog (22. avgusta), “Nebesa” Srđana Dragojevića (22. avgusta), “Mrak” Dušana Milića (23. avgusta) i “Zlatni dečko” Ognjena Jankovića (23. avgusta).

Na svečanom otvaranju festivala, sutra uveče, glumcu Slavku Štimcu biće dodeljena nagrada „Pavle Vuisić“ za životno delo, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, koje je inače uz Grad Niš suosnivač i suorganizator festivala.

Poslednje festivalske večeri, u nedelju 26. avgusta, biće proglašeni dobitnici nagrada, te prikazani gostujući filmovi „Olga“ Vladimira Đorđevića, „Minitsra, Ban, Perikle – Tisa Milosavljević“ Gorana Stankovića, kao i dugometražni dokumentarni film Vladimira Ristića „To je Toma“.

Glumački žiri, koji će odlučivati o zvaničnim festivalskim nagradama, čine predsednica Brankica Zorić-Vasović i članovi Petar Božović i Dušan Premović.

Dodeljuje se ukupno osam ovih nagrada, među kojima su najznačajnije Gran pri Naisa, za najbolje glumačko ostvarenje, Carica Teodora za najbolju žensku ulogu i Car Konstantin, za najbolju mušku ulogu.

Za festival ukupno 19,5 miliona

Za ovogodišnje Filmske susrete iz budžeta Grada Niša izdvojeno je 16 miliona dinara. Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je 3,5 miliona.

Umetnička direktorka festivala je Ljiljana Blagojević

Umetnička direktorka Filmskih susreta je glumica Ljiljana Blagojević, a novi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković je novi član Saveta festivala. Slekcionu komisiju su činili umetnička direktorka, Dejan Dabić i Ognjen Rakčević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari