Na izložbi “Majdanpek između dva rata” biće prikazane retke fotografije 1Foto: Udruženje za Majdanpek

I najnovijom izložbom Udruženje za Majdanpek nastavlja da svedoči o životu i razvoju svoga grada kroz godine i decenije. Iz bogate zavičajne arhive Udruženja, kao i privatnih arhiva nastala je postavka “Majdanpek između dva rata”. Otvaranje izložbe je večeras, u foajeu majdanpečkog Centra za kulturu.

Inače, ovodom Dana rudara, 6. avgusta i Dana opštine, 12. septembra, tradicionalno se organizuju dokumentarne izložbe na kojima se izlaže deo bogate zavičajne zbirke.

Nakon šestoavgustovske i izložbe povodom Dana opštine, Udruženje za Majdanpek priredilo je i izložbu za Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Večerašnja je pod nazivom “Majdanpek između dva rata” i sadrži fotografije i dokumenta koji će biti izloženi prvi put, saznaje Danas od predsednika udruženja za Majdanpek, Nebojše Klčeska.

-Nije bilo lako doći do fotografija i dokumenata koji će biti prvi put predstavljeni javnosti. Naši sugrađani uz pomoć starih, dokumentarnih fotografija, videće kako je nekada izgledala škola u Majdanpeku, topionica, rudnik, žičara koja je prenosila rudu iz Majdanpeka do Donjeg Milanovca i tamošnjeg pristaništa. Vreme u kome su nastale te fotografije je vreme između dva svetska rata, kako se izložba i zove – rekao je za danas Nebojša Klčesko.

Imao je tadašnji Majdanpek i rudare i vojnike koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu i povlačili se preko Albanije.

-Na jednom od panoa izložbe prikazana je Spomenica za vernost otadžbini 1915. u narodu poznatija kao Albanska spomenica koju je dobio Majdanpečanin Mihajlo Munćan. Na istom panou je i Munćanova fotografija sa ratnim drugom. Izložićemo i ratnu fotografiju Tudora Tizmonara sa drugovima, kao i druge ništa manje zanimljive fotografije koje odslikavaju Majdanpek u vremenu između dva rata – kaže predsednik Udruženja za Majdanpek.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari