Na otvaranju „Tragedija Hamleta“ slavnog Pitera Bruka 1

Jedinstven internacionalni festival savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela svečano će biti otvoren u petak, 2. jula, predstavom „Tragedija Hamleta“ čuvenog Pitera Bruka, u izvođenju francuskog teatra Des Lumieres et des Ombres, koju je režirao Gi Pjer Kulo.

Do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, 8. Šekspir festival predstaviće ostvarenja iz Francuske, Italije, Severne Makedonije i Srbije. Na centralnoj festivalskoj lokaciji publika će imati priliku da vidi predstave „History of motherfuckers – Korolian“, u režiji Andraša Urbana (Narodni teatar Bitola), „Moj Šekspir“ reditelja Nikite Milivojevića (neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz dogodovštine iza scene i stečena iskustva nastupima u Šekspirovim dramama).

U pratećem festivalskom programu, u Kulturnom centru Novog Sada, biće prikazane filmske adaptacije Šekspirovih dela, „Koriolan“, u režiji Rejfa Fajnsa, i „Bura“, u režiji Džil Tejmor.

Čuveni „Makbet“, u produkciji Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italije, posle gostovanja na Sibiu festivalu, Hongkong festivalu, Platonov festivalu u Rusiji, Festivalu svetskog kazališta Zagreb, Barbikan centru u Londonu, planiran je da se u okviru ovog festivala prikaže u oktobru, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Italijanski kritičari proglasili su „Makbet“ najboljom predstavom u 2017, i ovom izuzetnom ostvarenju dodelili najznačajniju nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017.

Kako ističe direktor Šekspir festivala Nikita Milivojević, igra ponovo počinje:

– Godinu dana bili smo izbačeni iz nje – ali evo nas ponovo na pozorišnom terenu. Evropsko prvenstvo u fudbalu dalo nam je podsticaj da i Šekspira ove godine obučemo u festivalski dres, sa brojem 8! Osmi po redu Šekspir festival oživeće ponovo predivni ambijent Vile Stanković. Biti – il’ ne biti … Biti – naravno! – kaže Milivojević.

Evropska mreža festivala je 2019. na listu najznačajnijih festivala Starom kontinentu zvanično uvrstila i Internacionalni Šekspir festival u Čortanovcima, koji je osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme i negovao uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca. Festival se održava uz podršku Uniqa osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari