Na Paliću gostovanje hit predstave “Vla vla vlajland kabare” 1Foto: Jelena Balić

Hit komedija pozorišta Moruzgva „Vla Vla Vlajland kabare“ koja se na kartu više igra širom regiona, gostovaće 2. i 3. decembra u sali bioskopa Abazija na Paliću, u 20:30 časova. Predstavu igra popularna hrvatska glumica Ecija Ojdanić.

Pisac i reditelj „Vla Vla Vlajland kabarea“ je Ivan Leo Lemo, poznat je subotičkoj publici po nekoliko uspešnih predstava u Narodnom pozorištu.

Po njegovim rečima, u kabareu „Vla Vla Vlajland“ jedna arhe/stereo tipična Vlajna hajdučki se rve protiv nekoliko predrasuda uzidanih u nju pogrešnim vaspitanjem, patrijarhalnom (ne)kulturom, nacionalističkim pristupom istoriji i sličnim nastrano nasilnim tradicionalnim i novokomponiranim naivnostima. U tom ratu protiv same sebe i sveta čije sablje seku sve što štrči, njegova se Vlajna zdravim razumom i ljubavlju uzdiže iz mentalitetskog kamenjara i uspeva da postigne emancipaciju.

„Vla Vla Vlajland kabare“ ostvario je uspehe i na festivalima osvojivši do sada 9 nagrada, a o prijemu publike najbolje govori činjenica da je odigran preko 130 puta za dve godine i da ga je pogledalo preko 37.000 gledalaca. Potaknuti reakcijama publike, autorsko – glumački duo je obožavanoj Vlajni sada napravio još jedan kabare – „Čudo“ koji je nedavno premijerno izveden u Zagrebu a čije se gostovanje očekuje u Abaziji iduće godine.

Na Paliću gostovanje hit predstave “Vla vla vlajland kabare” 2
Foto: Jelena Balić

“Meni je kabare odskočna daska za slobodu izražavanja”, ističe Ivan Leo Lemo u jednom od intervjua na temu kabarea.
“Kabare je mračna strana nas koja traži svetlo i svetla strana nas koja je našla mrak i osvetlila ga. Kabare prođe kroz kloaku života i smrad aktualiteta, ali ih pesmom, plesom i svojom povišenom energijom nadleti i nadmudri. Kabare je uključiv, ništa mu nije ispod člasti i prihvata sve druge žanrove pod svoju kabanicu. Kabare je kao naš um, ‘jumping monkey’ koji skače s grane na granu, vrišti i pokazuje zube. Kabare mrzi snobizam. Možda mu je to ostalo od podrumskih lokacija Berlina u kojima je živeo svoj pop kulturni pubertet i u kojima je herojski prkosio nacizmu”, navodi.

Ovaj kabare je i svojevrsni omaž glumačkoj divi stand up forme Neli Eržišnik.

Izvođenje „Vla Vla Vlajland kabarea“ u decembru u Abaziji biće tek drugo u Srbiji nakon festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru gde je Ecija Ojdanić nagrađena Specijalnom nagradom za ulogu Vlajne.

Kako navodi žiri festivala: „Gospođica Ecija i Ivan Leo Lemo opravdali su činjenicu da su pozorište i pozorišna umetnost prostori vanredno slobodne misli“.

Ulaznice za predstavu dostupne su na blagajni bioskopa Abazija po ceni od 1.000 dinara u pretprodaji, a na dan predstave cena ulaznica je 1.200 dinara.

Organizator predstave je Art & Popcorn, a predstava se izvodi u okviru manifestacije Ciklus „Iz vojvođanske kinematografije“ koji se ove godine fokusira na istraživanje odnosa filma, pozorišta i kabarea kroz istoriju, kako su se ove umetničke forme preplitale i na kojim temema su se idejno spajale.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari