Na poklon 4.000 knjiga 1FOTO: Biblioteka "Sreten Marić" Kosjerić

U Narodnoj biblioteci „Sreten Marić“ u Kosjeriću otvoren je Legat Milovana Vitezovića, znamenitog književnika, scenariste, dramaturga i univerzitetskog profesora, koji je rođen 1944. godine u mestu Vitezovići kod Kosjerića.

Vitezović je poklonio Biblioteci više od 4.000 knjiga i zbirka će se, kako je najavio direktor te ustanove Slaviša Perišić, i dalje obogaćivati. Pored toga, Legat čine dokumenta, fotografije, novinski članci, časopisi, scenariji, rukopisi i drugi eksponati.

Uz navode da je „skoro tri decenije taj prostor korišćen za namene koje nisu priličile Biblioteci“, Perišić je preneo pozdrave književnika koji, iz opravdanih razloga, nije mogao da prisustvuje svečanosti, i zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci da se otvori Legat.

– Multifunkcionalni prostor poslužiće kao čitaonica i mesto gde će se organizovati edukativne radionice za najmlađe, koji će sticati znanja o srpskom jeziku, srpskoj kulturi i delu našeg Kosjerca – Milovana Vitezovića, istakao je Perić.

Anđa Bjelić iz Narodne biblioteke Užice podsetila je na to da biblioteka u Kosjeriću nosi ime Sretena Marića, erudite, književnika, prevodioca i univerzitetskog profesora, ima Legat slika Lize Marić Križanić, supruge karikaturiste Pjera Križanića, a sada je bogatiji i za Legat Milovana Vitezovića.

– Naš i vaš Milovan Vitezović je imao poseban odnos prema zavičaju, a njegovo obimno delo čini više od 50 knjiga, štampanih u više od 300 izdanja, koje su prevedene na više od 18 jezika. Malo li je za jednog života?, poručila je Bjelićeva.

Ona je podsetila i na brojne književne i druge nagrade koje je Vitezović dobio za svoje delo koje, između ostalog, čine „Šešir profesora Koste Vujića“, „Lajanje na zvezde“, „Simfonija Vinaver“, „Milena iz Knez Mihailove“, „Sveta ljubav“, „Hajduk Veljko Petrović“, ali i TV serije, za koje je rekla da su nas oplemenile i edukovale, na čemu književnik posebno insistira – „Vuk Karadžić“, „Dimitrije Tucović“, „Šešir profesora Koste Vujića“, kao i film „Lajanje na zvezde“.

Uz prisustvu mnogih građana priređen je prigodan umetnički program tokom koga je nastupila pevačka grupa mladih iz KUD „Maksim Marković“, a u holu Biblioteke je otvorena izložba „Milovan Vitezović – Život i delo“. Specijalni gost je bio dečak Đorđe Vitezović, Vitezovićev unuk, koji je kazivao svoje stihove, a kuriozitet je, kako je rečeno, to što su obojica rođena na isti dan – 11. septembra.

„Vitez bio, vitez ostao“

Anđa Bjelić je ispričala da je „u vreme NATO bombardovanja 1999. godine Milovanu Vitezoviću, kao uredniku Umetničkog programa RTS, naloženo da sačini spisak ljudi koje bi trebalo poslati na plaćeno odsustvo ili im uručiti otkaze“, a potom je dodala: „Ono što je uradio, govori o njegovoj veličini. Na papiru koji im je dostavio stajalo je samo jedno ime i to ime Milovana Vitezovića. Vitez bio, vitez ostao.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari