Na snimanju serije "Senke nad Balkanom": Kadrovi pod teretom velikih očekivanja 1Foto: Miroslav Dragojević

Molim tišinu. Ton. Kamera. I, akcija.

U Gračaničkoj ulici ispred rezidencijalnog ulaza u zgradu francuske ambasade parkiran je oldtajmer. Iz njega izlazi Marija Bergam alijas Maja Davidović u raskošnoj odeći. Napravi nekoliko koraka ka ulazu, a onda se okrene ka vozaču i nešto mu kaže. To se ništa ne čuje, pogotovo ako stojite na uglu Rajićeve i Gračaničke i poštujete pravila vođe snimanja da ćutite kad vam se kaže. Ista scena s izlaskom iz kola Maje Davidović, njenih nekoliko koraka i izgovaranje kratkog teksta, verovatno jedne rečenice, odvija se kao u nemom filmu, na isti način još tri puta, osim što se pre jednog snimanja pojavi i šminkerka da popravi uvojke glavnoj glumici da bolje padnu na kaput dok je slikaju s leđa.

Briga oko tako sitnih detalja deluje holivudski, ali to su mogli da vide samo novinari koji su mnogo ranije došli. Oni koji su stigli tačno na vreme, na set druge sezone serije „Senki nad Balkanom“ shvatili su da je u toku „pauza“. Statisti koji glume građane prolaznike, odeveni po poslednjoj modi iz tridesetih prošlog veka, rasporedili su se u grupicama po Gračaničkoj i navalili na mobilne telefone i sendviče.

– E, nisu to sendviči kao kod Vučića – prokomentarisao je jedan od fotoreportera i za trenutak ste mogli imati osećaj kao da ste ponovo u nekom filmu, ali u kome su slika i ton nespojivi.

Na snimanju serije "Senke nad Balkanom": Kadrovi pod teretom velikih očekivanja 2
Foto: Miroslav Dragojević

Nervoza kod novinara i fotoreportera je polako rasla. Svi su čekali samo Dragana Bjelogrlića Bjelu, čije je pojavljivanje najavljivano mnogo puta rečenicom „sad će on za pet minuta“. Pošto se tih pet minuta oteglo, a okolo je bilo glumaca, jedan od novinara ugledavši Bojana Navojeca podseti da on u „Senkama“ igra Antu Pavelića i da ne bi bilo loše s njim napraviti intervju dok ne dođe Bjela. Blaga zainteresovanost za „Pavelića“ brzo je ustupila mesto još većoj nervozi, pošto ni „poglavnik“ nije bio raspoložen za komunikaciju s medijima.

Konačno, pojavi se i Bjela, vožd srpske kinematografije s hrvatskom glumicom Leonom Paraminski, koja je zbog snimanja „Senki“ došla direkt iz Holivuda. Ona će igrati jedan od najmisterioznijih ženskih likova, Mariju Oršić. Kaže da je Bjela divan i da je srećna što učestvuje u ovom projektu. Bjelogrlić je rekao da u drugoj sezoni Senki ima bar još 20 novih uloga i zanimljivih karaktera uz one koji su nasleđeni iz prvog dela i da mu je lik Marije Oršić bio veoma inspirativan.

– To je žena o kojoj ima veoma malo činjenica i mnogo legendi. Dakle, ne postoji bolja inspiracija za jedan filmski lik. Glumicu smo birali na kastingu i izabrali Leonu Paraminski i veoma sam srećan što imam priliku da radim sa njom, istakao je Bjela.

Na snimanju serije "Senke nad Balkanom": Kadrovi pod teretom velikih očekivanja 3
Foto: Miroslav Dragojević

Upitan hoće li biti manje ili više krvavo u drugoj sezoni odgovorio je da ne bi mogao na to precizno da odgovori, ali da može da potvrdi da će „biti krvavo“. „Ne znam da li će biti manje ili više, ali biće krvavo“, poručio je Bjelogrlić.

– Ovoga puta ćemo se baviti čitavom aferom i pripremom ubistva kralja Aleksandra i trudili smo se da s tim u vezi iznesemo neka fakta koja dosad nisu bila poznata. Serija se isto tako bavi jednom manje poznatom činjenicom, a to je podizanje spomenika Neznanom junaku na Avali. Za potrebe Meštrovićevog spomenika srušena je srednjovekovna tvrđava Žrnov, koja datira još iz rimskog perioda, ali je takvu podigao i ostavio Despot Stefan Lazarević još u 14 veku. To je, recimo, nešto što nisam znao, konstatovao je Bjela.

On je rekao da se trudi da ne razmišlja o velikim očekivanjima gledalaca, nego da mu je najvažnije da se fokusira na posao.

– Pokušavamo da ispričamo neku novu priču, ali da to bude logičan nastavak onoga što smo videli u prvoj sezoni. Ali ako neko i nije gledao prvi deo, moći će da prati seriju. Opterećenje uspeha postoji. U prvoj sezoni je postojala briga u vezi sa tim da li ćemo uopšte dopreti do gledalaca i hoćemo li uspeti u tome što smo zamislili. Sada postoji teret velikih očekivanja, ali bolje da je tako nego drugačije – poručio je Dragan Bjelogrlić.

Pred odlazak novinara sa seta pojavila se ponovo glumica Marija Bergam, koja je na pitanje Danasa šta je izgovarala u momentu kad se okrenula prema automobilu odgovorila: – Ich hofe auch. I ja se nadam. Zgrada Francuske ambasade poslužila je za snimanje raskošnog koktela „u Beču“.

Druga sezona serije, kako je najavljeno, trebalo bi sa emitovanjem da počne krajem septembra ili početkom oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari