Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos Otvoren poziv 2022 1Foto:promo

Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fondacija „Ilija & Mangelos“ iz Novog Sada raspisuju konkurs za Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2022. godinu. Nagrada je deo internacionalne mreže YVAA –  Young Visual Artists Awards.

Nagrada koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije – Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeset i prvi put.

Nagrada podrazumeva dvomesečni studijski boravak u Residency Unlimited u Njujorku, kao i samostalnu izložbu u Beogradu po povratku iz Njujorka.

Nagrada je namenjena vizuelnim umetnicima/ama do trideset pete godine koji/e su iz Srbije ili rade u Srbiji.

Dodeljuje se za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

Nagrada: Studijski rezidencijalni boravak u Njujorku

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ se organizuje godišnje. Za dobitnika/cu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.

Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited za 2022. godinu organizuje se u periodu jun – jul 2023.

Uslovi učešća na konkursu:

• Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1986. godine
• Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji
• Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije
• Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine
• Poznavanje engleskog jezika

Konkurs je otvoren od 6. aprila do 15. maja 2022. godine. Rok za prijavu je 15. maj (23:59).

Prijavljivanje se obavlja na sledećem linku: https://forms.gle/GdpkuoLt92SV5ztt8

Na linku se nalaze detaljna uputstva za prijavljivanje.

Sve dodatne informacije možete dobiti na email: [email protected] i telefon: +381637060504

Proces selekcije

Žiri za 2022. godinu u sastavu: Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer, Beograd), Lenka Đorojević (umetnica i članica tima Institut za savremenu umjetnost, Podgorica; Ljubljana), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Beograd), Jelena Micić (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2021. godinu) i Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd) odabraće do pet finalista/kinja, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučio o dobitniku/ci Nagrade. Lista kandidata će biti dostupna na sajtu Nagrade nakon 15. maja 2022. godine.

Prvi krug žiriranja biće održan nakon 25. maja 2022. godine. Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima/kinjama (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 1. jula 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari