Nagrada "Maleni cvet" Jeleni Angelovski za knjigu "Mika" 1Foto: Sajt Delfi knjižere/ Promo

Nagrada „Maleni cvet“, koju Grad Niš dodeljuje naboljoj knjizi za decu u prethodnoj godini, pripala je Jeleni Angelovski za knjigu „Mika“, saopštio je danas Niški kulturni centar (NKC).

U obrazloženju žirija navodi se da je roman „Mika“ namenjen i mlađoj čitalačkoj publici i odraslima.

„U široko postavljenom interknjiževnom i interkulturalnom dijalogu sa tradicijom i modernošću, svojim i stranim, Jelena Angelovska u romanu ‘Mika’, u trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, duhovito i uz visoko izgrađenu svest o značaju jezika u kreiranju fikcionalnih svetova, opisuje odrastanje i sazrevanje glavnog junaka, tinejdžera Mike, u Švajcarskoj“, navodi žiri.

Roman „Mika“ objavljen je u izdanju Službenog glasnika 2022. godine i te godine je osvojio nagradu „Rade Obrenović“ koju Zmajeve dečje igre dodeljuju za roman godine za decu i mlade.

Jelena Angelovski je diplomirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost. Magistrirala je 2009. godine, a doktorsku disertaciju odbranila je 2014. godine na istom fakultetu.

Objavila je dve zajedničke knjige u okviru grupe za Кreativno pisanje Centra za stvaralaštvo mladih, „Zadaci iz marljivosti“ (2000. godine) i „Dnevnik 2000“ (2001. godine).

Više godina uređivala je Zbornik poezije i proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi“.

Učestvovala je u izradi tri udžbenika za srpski jezik u izdanju „Eduke“ iz Beograda.

Objavljuje eseje, prikaze i kritike u književnim časopisima.

Od 2018. godine živi u Švajcarskoj, u blizini Ciriha, gde predaje maternji jezik i kulturu deci srpskog porekla.

Kraće prozne beleške o svojim imigrantskim iskustvima objavljuje na blogu stelovanjeglave.com.

Na svom Jutjub kanalu emituje kratke video sadržaje namenjene deci u dijaspori i matici i usmerene ka olakšavanju čitanja i pisanja.

O nagradi „Maleni cvet“ ove godine je odlučio je žiri u kojem su bile profesorke književnosti za decu Danijela Кostadinović i Milica Aleksić, i prozni pisac i urednik Srđan V. Tešin.

Na konkurs, objavljen decembra 2022. godine, stiglo je 26 knjiga iz produkcijske 2022. godine.

Nagrada „Maleni cvet“ dodeljuje se sedmi put, a svečano uručenje plakete i novčanog dela nagrade biće u Gradskoj kući tokom maja ili juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari