Nagrada Počasni građanin Pule posthumno Đorđu Balaševiću 1

U sredu, 4. maja, jedinstvena izložba fotografija sa posljednjeg Balaševićevog koncerta, kojom Srpski kulturni centar u Istri daje doprinos programima u sklopu manifestacije Dani grada Pule i priznanja koje će dobiti legendarni novosadski muzičar

Ovogodišnje, 14. izdanje Festivala srpske kulture u Istri svečano je otvoreno sinoć, projekcijom dokumentarca „Nebeska tema“ reditelja Mladena Matičevića u Kinu Valli u Puli, kojim ova manifestacija odaje počast Vladi Divljanu, legendarnom beogradskom rok muzičaru.

Frontmen nekadašnjeg benda Idoli„, kako je istaknuto u ovoj posveti Divljanu, pored rok i pop muzike komponovao je soundtrack za brojne filmove – „Šest dana juna„, „Kako je propao rokenrol„, „Crni bombarder„, „Tri palme za dve bitange i ribicu!„, „Sedam i po„…, kao i brojne pozorišne predstave.

Povod je 40-to godišnjica izlaska kultnog albuma „Idola“, „Odbrana i posljednji dani„, koji je Jugoton objavio 1982, a listuboks ga par godina kasnije proglasio najboljom pločom 20. veka u Jugoslaviji. u narednih pet dana, počev od 30. aprila, biće prikazani fiilmovi srpske produkcije o rok muzici.

Na programu su „Električni orgazam za ljude budućnosti„, „Moj zanat„, film o Arsenu Dediću, „Viktorija 15„, „Priča o Evi Braun„.

Revija se završava 4. maja filmom o Peci PopovićuZarobljeno vreme„.

Večeras u 20 časova, u SKCU biće otvorena izložba Made in fabrika fotografa 7/8 Aleksandre Popović Petković i Marije Trkulje, a u sredu, 4. maja, pred publikom će biti jedinstvena izložba fotografija sa posljednjeg koncerta Đorđa Balaševića Bogojavljanska noć„, koji je legendarni muzčar održao 19. januara 2020.

Ovaj svojevrsni zapis o Balaševiću delo je fotografa Nenada Mihajlovića iz Novog Sada, a ovom izložbom Srpski kulturni centar u Istri daje doprnos programima u sklopu Dana grada i nagrade Počasni građanin Pule koja se posthumno dodeljuje Đorđu Balaševiću.

Foto promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari