Nagrađen Sarajevo film festival 1 Foto: Haris Calkic/sff.ba

Sarajevo film festivalu uručena je nagrada Prvak regionalne saradnje, a to priznanje direktoru festivala Mirsadu Purivatri uručio je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Ovo su teška vremena za umetnost i umetnike, koji uprkos tome često uspešno zaobilaze sve prepreke koje se čine nemogućim za politiku i upravo u tome leži prava snaga umetnosti, rekao je Svilanović.

On je istakao da je Sarajevo film festival pronašao formulu da u svoju viziju uvrsti region, da animira talente iz regiona i predstavi ovaj deo sveta u najboljem svetlu.

Slobodno mogu reći da je Sarajevo film festival istinski ambasador, ne samo Bosne i Hercegovine već i regiona u celini, kazao je Svilanović.

Zahvaljujući na priznanju, Purivatra je rekao da je ta nagrada jedno od najlepših priznanja za ono što je SFF uradio u protekle 22 godine.

Otvorenost, dijalog, tolerancija i uspostavljanje saradnje u regionu je jedini put ka boljitku i to je ono za što se SFF zalaže sve ove godine. Najvažnije je da su kroz taj proces filmski autori, profesionalci, poslovni ljudi i publika prepozali vrednost Festivala i da su tako realizovane stotine projekata u kojima region danas učestvuje, što je naša najveća vrednost, rekao je Purivatra.

Nagrada Prvak regionalne saradnje predstavlja priznanje pojedincu ili instituciji za koju Savet za regionalnu saradnju i njegov generalni sekretar smatraju da je tokom prethodne godine najviše doprinela razvoju regionalne saradnje.

Priznanje se dodeljuje od 2013. godine, a prvi laureat bio je Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA). Nagradu su još dobili Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija u Jugoistočnoj Evropi, Sekretarijat Energetske zajednice i prošle godine Evropski fond za Balkan.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari