Ovom manifestacijom, koja se ove godine organizuje po osmi put za redom, po tradiciji otpočinje program kulturnih dešavanja kojima se, kraljevčanima i gostima grada, tokom letnjih meseci organizuju razni kulturni sadržaji.

Organizator tih dešavanja, već pomenuti KC „Ribnica“ se, godinama unazad, trudi da žanrovskim i sadržajnim miksom repertoara, prvenstveno muzičkih dešavanja, zadovolji različite ukuse publike.

Na današnjoj konferenciji za štampu Bojan Petrović, urednik muzičkog programa je rekao da se,  zbog strukture ovogodšnjih učesnika, za moto ovogodišnjeg Festivala umetnosti „Maglič“ može uzeti i „Kraljevčani Kraljevu“, jer u dva od četri gostujuća ansambla ima kraljevčana.

Festival će, koncerom klasične muzike, u subotu 2.juna u 18 časova, otvoriti  orkestar „Monteverde ensemble“ iz poljskog grada Zelena Gora koji već preko tri decenije neguje prijateljske veze sa Kraljevom. Nakon toga, istoga dana u 20:30 u Kraljevačkom pozorištu nastupa gudački kvartet iz Podgorice „The Gentis“, pojačan violinistom Milanom Jovićem, rođenim kraljevčaninom.

Osnivači i članovi gudačkog kvarteta “The Gents” su četvorica mladih muzičara, članova „Montenegrin Symphony Orchestra“ iz Podgorice, a na reperoaru im je opus otvoren prema svim žanrovima, obogaćen odličnim spojem klasične i savremene muzike. I druge festivalske večeri nastupa muzički sastav „Kepa&Free Spirits“ predvođen kraljevčaninom Slobodanom-Stojanovićem-Kepom, bubnjarom rok grupe „Smak“, koji je od 2016 godine i nosliac priznanja „Zaslužni građanin grada Kraljeva“.

Na Festivalu umetnosti „Maglič“ u vremenu od 4. do 8.juna, u dvorištu „Francuske kuće“ biće prikazana četri filma u okviru dvanaeste turneje „Slobodna zona“.

Projekcije filmova su od 20 časova a prvi će biti prikazan dokumentarni film „Dan oslobođenja“ režisera Ugis Olte Morten Traavika koji se bavi fenomenom kultnog benda  Lajbah koji je bio prva strana rok grupa koja je nastupala u Severnoj Koreji.

 

 Novi termin za VIII „JazzIbar“

Festival „JazzIbar“, koji  je pre osam godina pokrenuo Kulturni centar „Ribnica“ iz Kraljeva će se održati  u novom terminu, polovinom septembra. Tako će se udovoljiti brojnim primedbama o dosadašnjem preklapanju održavanja ove manifestacije sa manifestacijom „Veseli spust“. Pored ove, jedna od primedbi je bila da je stari termin ,početak jula, udarno vreme godišnjih odmora pa da mnogi kraljevčani nisu bili u mogućnosti da prate ovaj festival. U trenutku kada se „JazzIbar“, posle Mišine smrti juna 2014 godine, našao na prekretnici  za  opstanak, Mišin započeti kreativni posao oko festivala prihvatio je, u znak pijeteta, Vasil Hadžimanov i tako sa pozicije umetničkog direktora doprineo profilisanju festivala kao autetntične smotre međunarodne džez scene. Ovogodišnji VIII „JazIbar“ je, kao autentičnu i jasno profilisanu umetničku manifestaciju, podržalo i Ministarstvo kulture.