Program „Zaječarskog kulturnog leta na Feliks Romulijani“ počeo koncertom Bore Dugića i ansambla „Vetrovi Balkana“ 1Foto: Zaječarsko pozorište

Kasnoantičkim lokalitetom Feliks Romulijana, u sredu veče, odjekivali su zvuci frule i aplauzi mnogobrojne publike, kao nagrada muziciranju Bore Dugića i ansambla „Vetrovi Balkana“. Ovaj koncert bio je pravi uvod u zanimljive i nesvakidašnje predstojeće programe „Zaječarskog kuturnog leta na Feliks Romulijani“.

Zaječarce, ali i sve druge poklonike zanimljivih kulturnih dešavanja, čeka zanimljiv avgust jer će se na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana smenjivati atraktivni programi kojih nema, čak i u većim sredinama od Zaječara.

U avgustovski deo „Zaječarskog kulturnog leta na Feliks Romulijani“ brojnu publiku, na jedinom kulturnom spomeniku u Timočkoj krajini koji je pod zaštitom Uneska, uveli su majstor na fruli Bora Dugići ansambl „Vetrovi Balkana“ pod vođstvom BobanaProdanovića.

Dugić je još jednom pokazao virtuoznost za koju je, kao i prateći ansambl, nakon svake kompozicije nagrađivan gromkim aplauzom.

U rezidenciji rimskog cara Galerijau subotu, 6. avgusta, biće održan Festival tanga „Mil pasos de tango“, a ponedeljak, 8. avgust rezervisan je kulturni događaj godine.

Naime, u okviru evropske turneje, zajedno sa orkestrom Bečke akademije i Vroclavskim baroknim orkestrom, Džon Malkovič će na Romulijani izvesti „Paklenu komediju“.

Predstava govori o Džeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici, poznatom kao „ubica iz bečkih šuma“, koji je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer.
Unterveger je u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom „Čistilište ili izlet u zatvor – izveštaj krivca“ doživeo slavu.

Dva dana kasnije, na Romulijani će biti održan koncert, kako je mnogi zovu, devojčice anđeoskog glasa, Pavlina Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji,a 17. avgustakoncert profesora klasične muzike „Veče pod zvezdama“.

„Zaječarsko kulturno leto na Feliks Romulijani“ nastavlja se 18. avgusta, nastupom Sanje Marković Ensemble.

Na kasnoantičkom lokalitetu će u petak, 19. avgusta, niško narodnopozorište igraće predstavu „Sladoled“, u subotu, 20. avgusta, predstava „Plastične bašte“ Pozorišta „Patos“ i taj vikend će u nedelju zaokružiti koncert ansambla „Wonder strings“.

Tradicionalna Zaječarska gitarijada ove će godine biti održana takođe na Romulijani i njeno svečano otvaranje zakazano je za 24. avgust, a avgustovski program „Zaječarskog kulturnog leta“ zaokružiće koncert Nikole Vranjkovića30. avgusta.

„Zaječarsko kulturno leto na Feliks Romulijani“ kao organizatori potpisuju Narodno pozorište – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, Narodni muzej Zaječar uz veliku pomoć projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i Nemačke agencije za saradnju GIZ, uz pokroviteljstvo Grada Zaječara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari