Džon Malkovič u predstavi “Ispovest serijskog ubice” u ponedeljak u Feliks Romulijani 1foto FoNet/Promo

U okviru evropske turneje – posle Nemačke i Finske, a pre Španije i Poljske čuveni američki filmski, tv i pozorišni glumac, producent, režiser i muzičar Džon Malkovič 8. avgusta gostovaće na Zaječarskom kulturnom letu i Art link festivalu. On će na prostoru kasnoantičkog arheološkog nalazišta Gamzigrad – carskoj palati Feliks Romulijana, izvesti multimedijalni komad “Paklena komedija – Ispovesti serijskog ubice”.

“Malkovičevo gostovanje učiniće Feliks Romulianu, a i samu Srbiju vidljivijom na kulturnoj mapi Evrope”, ocenjeno je na zajedničkoj beogradskoj konferenciji za novinare u MTS dvorani predstavnika Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Art Link festivala i Narodnog muzeja “Zaječar” koji se brine o Gamzigradu .

Reč je predstavi Majkla Strumingera, zasnovanoj na istinitoj priči, koja je na svetskoj pozorišnoj sceni duže od jedne decenije, a koju Malkovič “vidi kao upozorenje i opomenu”.

– Džeku Untervegeru, glavnom liku i serijskom ubici, društvo se udvaralo i slavilo ga, iako je činio neverovatno okrutne stvari. Za to niko nikada nije odgovarao, pa cela priča postavlja pitanja o pravosudnom sistemu, o rehabilitaciji i o konceptu iskupljenja. Džek Unterveger se stalno iznova izmišljao kao ličnost, stvarao lažnu biografiju i uspevao da prevari društvo na groteskan način. Da li je on, dakle, savršen serijski ubica za naše vreme, u kojem dominiraju lažne vesti – izjavio je ranije Malkovič za austrijske medije povodom ovog komada sa kojim u ponedeljak ponovo gostuje u Srbiji.

On je 2020. kao dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, zatvorio 48. FEST muzičko-scenskim performansom “Muzička kritika”, koji je izveo sa Aleksejem Igudesmanom, takođe svetski poznatim muzičarem, dirigentom, kompozitorom, glumcem, komičarem i producentom.

U produkciji “Paklene komedije”, koja će biti izvedena u Gamzigradu, Džonu Malkoviču pridružiće se Orkestar Bečke akademije i Vroclavski barokni orkestar sa dirigentom Martinom Haselbekom, sopranima Čen Reiz i Suzan Langbain koji će izvoditi arije iz dela Volfganga Amadeusa Mocarta, Johana Sebastijana Baha, Jozefa Hajdna, Luiđija Bokerinija, Ludviga van Betovena, Kristofa Vilibalda Gluka i Karla Marije fon Vebera.

– Ovaj komad osmislili su dirigent Haselbek i Džo Malkovič. Sve arije veže zajednička tema – stradanje žene. Dirigent Haselbek je izjavio da je želeo da pokaže kako se umetnost u svim muzičkim epohama bavi aktuelnim, a u ovom slučaju i svevremenim temama. Reč je o izuzetnom umetničkom događaju što garantuju kvalitet izvođača i lokaliteta Feliks Romulijane na kome će se predstava izvesti, a koje je od 2007. pod zaštitom Uneska – rekla je juče na konferenciji za novinare Jovanka Višekruna Janković, pijanista i direktor ArtLink festivala.

Prema njenim rečima, menadžeri Džona Makloviča bili su zainteresovani za saradnju sa Artlink festivalom, koji se obratio NP “Zoran Radmilović” jer je u pitanju muzički teatar, kao i gradu Zaječaru.

Kako se čulo na jučerašnjoj konferenciju za novinare i sam Džon Malkovič je oduševljen i uzbuđen zbog ideje da igra u prostoru kasnoantičke carske palate iz 3.veka, rezidenciji rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija.

– Velika nam je čast da ćemo ugostiti ovakvu zvezdu. Zaječar ima dugu pozorišnu tradiciju, tako da će gostovanje Džona Malkoviča uveličati kulturnu scenu ne samo Zaječara, već cele Srbije – izjavio je Vladimir Đuričić, direktor NP Timočke krajine „Zoran Radmilović“.

Prema njegovim rečima, za Malkovičevo gostovanje, ali i za druge programe Zaječarskog kulturnoj leta, vlada veliko interesovanje ne samo širom Srbije već i u susednoj Bugarskoj i Rumuniji.

Džon Gavin Malkovič (1953) sa porodičnim korenima koje svojataju narodi sa prostora nekadašnje velike Jugoslavije, rođen je u Kristoferu u američkoj državi Ilinois.

On sam kaže da se oseća kao Amerikanac i da govori “umetničkim jezikom koji ceo svet razume”.

Pozorištem se bavi od srednje škole, a pozorišne studije i glumu završio je na Univerzitetu Ilinois i u svetski poznatom studiju Vilijama Espea.

Iako priznaje da ga je glumački “uobličilo pozorište”, snimio je više od 70 filmova, od kojim mnogi imaju kultni status, sarađivao je sa svim vodećim majstorima filma, osvojio je gotovo sve važne filmske nagrade, ima i dve nominacije za Oskara.

Pre desetak godina počeo da se pojavljuje na televiziji, a 2014. proslavio se i kao foto model sa 35 portreta snimljenih kroz objektiv Sandra Milera.

Bavi se i modnim dizajnom, sam brine o svom odevanju, snimio je dva muzička albuma.

Organizatori, pokrovitelji, finansijeri

NP „Zoran Radmilović“ i Narodni muzej „Zaječar“, uz pokroviteljstvo grada Zaječara, organizatori su Malkovičevog gostovanja.

Realizaciju je omogućio projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, čiji su finansijeri EU i Vlada Nemačke, a sprovodi ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Sponzori su Eliksir Fondacija, UNIQA osiguranje i kompanija Zepter.

Kako je juče rečeno, karte za sedenje na predstavni “Paklena komedija”, po ceni od 1.500 dinara, već su rasprodate, dok ulaznice za stajanje koštaju 1.000 dinara.

Iz Narodnog muzeja Zaječar apeluju na publiku da “zbog procedure” ulaska u Feliks Romulianu u ponedeljak dođe do 19 sati, iako predstava počinje sat i po kasnije.

Spoj antičkog nasleđa, kulture i turizma

Koncept Zaječarskog kulturnog leta i Artlink festivala u mnogome podseća na pre jednu deceniju pokrenut projekat Antika fest reditelja Nebojše Bradića, koji se zaključno sa 2019. takođe održavao u Feliks Romulijani u saradnji sa NP “Zoran Radmilović”, a sa ciljem da poveže antičko nasleđe, savremenu kulturnu scenu i turističku ponudu Srbije.

Vladimir Đuričić kaže da je Antika fest trajao nekoliko godina, a da je sad reč o širem koncertu koji, između ostalog, ima u planu da u Feliks Romulijani postavi kompletan program antičke drame.

On je najavio da od 20. do 25. avgusta slede “Dani Romulijane“, koji se realizuju uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Art Link festival svoje aktivnosti poslednjih godina bazirao je na festivalskom programu na tvrđavama u Beogradu, Pirotu, Golupcu, Ramu, Novom Sadu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari