Najbolja regionalna ostvarenja i vrhunski filmovi bazirani na muzici, savremenoj umetnosti i pop kulturi, na 28. Sarajevo Film Festivalu 1Foto: Aleksandrija Ajduković

Najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine našla su se u programu u „U fokusu“ 28. Sarajevo Film Festivala, dok program „Summer Screen“ donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umetnosti i pop kulturi.

Povodom programa „U fokusu“ sa festivala poručuju da je u pitanju selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umetnika, tako i debitanata koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta ili na domaćem tržištu.

– Mislim da će gledaoci i ove godine uživati u programu u kojem se pored filmova Ulricha Seidla i Cristiana Mungiua, i drugi važni regionalni filmovi. Tu je i reditelj Stefan Arsenijevć sa filmom „Strahinja Banović“, koji je jedno malo regionalno iznenađenje, ali tu su i interesantni debitantski filmovi poput “Nježno”, “Broadwaya” i “Vizure leptira”. Regionalna kinematografija već se nekoliko godina sa svojim autorima i autoricama nalazi u samome vrhu svjetske kinematografije sa jakim prisustvom na festivalima A kategorije”, izjavila je selektorica programa U fokusu Elma Tataragić.

Ovogodišnje izdanje programa „Summer Screen“ donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture i savremene umjetničke scene. Filmovi u programu su: Isprani mozgovi: Seks-Kamera-Moć, Moonage daydream, Nothing compares, Premotaj i pusti, Skroz Sarajevo, i Zidovi koji sanjaju.

Program Masterclassa

Serija razgovora u programu Masterclassa 28. Sarajevo Film Festivala predstavit će neke od najpoznatijih filmskih umjetnika.
Program Masterclassa uključuje razgovore sa rediteljem i scenaristom Paulom Schraderom, rediteljem, scenaristom i producentom Sergejom Loznitsom, rediteljem Rubenom Östlundom, rediteljem, scenaristom i filmskim kompozitorom Arijem Folmanom, glumcem, rediteljem, dramskim piscem i autorom Jessejem Eisenbergom, rediteljicom Jasmilom Žbanić i rediteljem, scenaristom i producentom Michaelom Winterbottomom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari