Najstariji i najslavniji Džejms Bond napunio 90 1Foto: EPA/JASON SZENES

„Postoji jedna suštinska razlika između Džejmsa Bonda i mene. On može da reši probleme“, izjavio je u jednom intervjuu ser Šon Koneri, a tu rečenicu je preneo londonski Tajms povodom njegovog devedesetog rođendana koji je slavni glumac proslavio danas.

Britanski mediji podsećaju da je Šon Koneri sav novac koji je zaradio na filmu „Dijamanti su večni“ (njegov šesti film o Džejmsu Bondu), što je 1,2 miliona dolara (oko milion evra) uložio u osnivanje Škotske međunarodne fondacije za obrazovanje.

Njegova fondacija finansira nadarene pojedince: mlade filmadžije, muzičare, advokate, naučnike, ekološke aktiviste i mnoge druge.

– Ser Šon to čini zato što je bio samouk i zato što je spoznao značaj i vrednost dobrog obrazovanja. Demokratski je nastrojen. Stalo mu je do pravde i jednakih prilika za sve. Gospodin Koneri je ubeđen da ako neko dobije dobro obrazovanje onda i dobija priliku da bude pravednije tretiran i bolje prođe u životu – izjavila je predsednica fondacije Džini Atkinson.

Na otprilike svakih šest meseci fondacija pomogne oko dvadesetak mladih ljudi sa oko 2.000 funti (oko 2.200 evra) da završe master studije ili neki značajni projekat.

U fondaciji ističu da je zbog pandemije kovida 19 broj prijava znatno porastao: priostiglo ih je 96. Zainteresovani mogu da odu na sajt fondacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari