Nakon Roalda Dala i Jana Fleminga, knjige Agate Kristi su sledeće na redu za cenzuru 1Foto: JACK TAYLOR / AFP / Profimedia

Nekoliko romana Agate Kristi izmenjeno je kako bi se uklonio jezik koji bi mogao da se smatra uvredljivim, što uključuje uvrede i rasne reference.

U pitanju su misterije sa Herkulom Poaroom i gospođicom Marpl objavljene između 1920. i 1976. godine, koje su objavljene ili treba da budu objavljene u novim verzijama izdavača HarperCollins.

Posebna vrsta kritičara-čitalaca (sensitivity readers) je unela ove izmene, a one se tiču referenci na rasu, opisa ženskog tela i pojedinih prideva koji bi mogli da budu uvredljivi iz današnje perspektive.

Spominje se Smrt na Nilu sa Herkulom Poaroom u kome se gospođa Alerton žali na decu, kao i Karipska misterija sa gospođicom Marpl, u kojoj se opisuju zubi radnika u hotelu.

Ovo je prvi put da su romani Agate Kristi izmenjeni, iako je prethodno roman prvobitnog naziva Deset malih crnaca preimenovan u I ne osta nijedan.

Pre njenih knjiga, slično se desilo sa romanima Roalda Dala, autora romana Čarli i fabrika čokolade i drugih popularnih dela, kao i sa knjigama Jana Fleminga o tajnom agentu Džejmsu Bondu.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari