Narodna priča kao hibrid drame i savremenog cirkusa 1

„Svetu se ne može ugoditi“ je priča koju pamtim iz osnovne škole, mnoge sam zaboravila, ali ona je ostala. To je lekcija koju nije loše ponoviti s vremena na vreme. Možda zvuči sebično kada se kaže ne ugađajte svetu, već radite šta vama odgovara. Međutim, potrebno nam je i da znamo šta leži na našoj magarećoj duši – kazala je autorka predstave „Svetu se ne može ugoditi“ Danka Sekulović danas na konferenciji za medije u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Premijera ove interaktivne predstave za decu nastale po motivima istoimene narodne pripovetke biće izvedena u petak u 19 časova u „Dušku Radoviću“.

– Tokom 30 godina rada u Malom pozorištu „Duško Radović“ bila sam i mačka, sirena, prase, a sada sam unapređena u magarca. Svojeglavost, snaga, izdržljivost, nezamenjivost kada je težak rad u pitanju, naivnost, nesalomiv duh, osobine su kojima se ja, kao svaki magarac, ponosim i pošto u životu ništa nije slučajno, kao magarac ću proslaviti i jubilarnu godinu svog rada u pozorištu, jer svetu se ne može ugoditi, ali meni može – kazala je glumica Aleksandra Anđelković, koja glumi dušu magarca u predstavi i ujedno slavi jubilej.

Direktor Malog pozorišta Aleksandar Nikolić objasnio je da je ova dečija predstava divan i uzbudljiv hibrid dramskog teatra i savremenog cirkusa, kombinovan sa lutkarstvom.

– Ovakav savremeni izraz kombinujemo sa narodnom pričom, jer je važno da čuvamo svoje nasleđe, s tim što je takođe bitno pronaći uzbudljiv ključ prilikom plasiranja tog nasleđa publici. Predstavom komuniciramo sa savremenim gledaocima kroz ovaj zanimljiv žanr – pojasnio je Nikolić.

Autorka predstave Danka Sekulović, koja igra i stariju sestru, otkrila je još jednu povezanost između cirkusa i ove njihove izvedbe, a to je da će publika biti postavljena sa dve strane magarca, i time improvizovati tradicionalno cirkusko sedenje u krug, sa pozorištem.

U predstavi igraju Aleksandra Anđelković, Danka Sekulović i Sofija Uzur. Scenografkinja i kostimografkinja je Hristina Šormaz, kompozitor Branko Džinović, za scenski pokret zadužena je Tamara Pjević, a stručna savetnica je Ana Popović. Prve reprize biće igrane u subotu, u 17 časova i u nedelju u 12 časova. Projekat u kome igraju i glumci sa nezavisne scene realizovan je uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a prva zatvorena izvedba igrana je još u decembru.

O predstavi

„Pošle dve sestre na pijacu da prodaju magarca. Starija je jahala na magarcu, a mlađa je išla peške. Kada ih videše ljudi, pitaše ih kako to da starija sedi, a mlađa hoda. Zameniše se. Ni to nije valjalo, drugi im reče, kako to da mlađa sedi, a da starija hoda. Na kraju obe sednu na magarca, ali to se nije dopalo magarcu. Zatim su sjahale i krenule peške. Možda je nekome i to bilo čudno, što niko ne jaše magarca, ali još čudnije bi bilo kada bi one nosile magarca. Shvativši da se svetu ne može ugoditi sestre se vrate zajedno sa magarcem svojoj kući“, ovako je ukratko opisana predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari