Narodni muzej Srbije obeležava 179. rođendan: Jedna sasvim (ne)obična muzejska priča 1

Pedeset dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Narodnog muzeja Srbije od večeras trebalo bi da se nađe na izložbi „Jedna sasvim (ne)obična muzejska priča“ u Velikoj galeriji ove nacionalne institucije. Ovom postavkom muzejskog savetnika Petra Petrovća Narodni muzej Srbije obeležiće 179. rođendan sa nekoliko dana odlaganja zbog nedavnih tragičnih događaja.

„U odnosu na dosadašnje izložbe dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Petar Petrović sačinio je interesantan izbor zahvaljujući kojem ćemo imati priliku ne samo da se upoznamo sa pedeset umetničkih dela, već kroz njih i sa istorijatom formiranja jedne od muzejskih zbirki. U hronološkom rasponu sežući od baroka do akademskog realizma, među pedeset odabranih dela publika će imati priliku da vidi čak trideset dela koja se izlažu po prvi put. Ova postavka jedinstvena je i po tome što objedinjuje dela umetnika koji neprestano izazivaju pažnju stručne i šire javnosti, ona koja su retko izlagana, ali i brojna dela koja do sada nisu bila predmet izlaganja. Kako se Zbirka srpskog slikarstva 18. i 19. veka kontinuirano uvećava novim akvizicijama od kojih veliki broj čine pokloni naših darodavaca, sa posebnim pijetetom biće izložena dela koja su muzejsku zbirku obogatila poslednjih decenija“, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Narodni muzej Srbije obeležava 179. rođendan: Jedna sasvim (ne)obična muzejska priča 2Narodni muzej Srbije osnovan je 10. maja 1844, ukazom tadašnjeg načelnika Ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića, čime je započela je istorija sistematskog prikupljanja, baštinjenja i predstavljanja svedočanstava materijalne i duhovne kulture sa naših prostora.

„Do savremenog trenutka, istorija Narodnog muzeja uključujući i Zbirku srpskog slikarstva 18. i 19. veka, deli sudbinu svetlih uspona i tragičnih padova iz naše prošlosti, te upravo zahvaljujući ovakvim izložbama imamo priliku da se podsetimo znanih i manje znanih umetnika, brojnih muzejskih kustosa i ličnosti koje su svojom delanjem doprinele da imamo muzej kakav zaslužujemo. Kroz razmišljanje o umetnicima, istorijskim periodima, slikarskim pravcima, predstavljenim ličnostima i predelima iz korpusa ove zbirke izložba ‘Jedna sasvim (ne)obična muzejska priča’ biće prilika da se upozna nepoznato i još jasnije sagleda ono znano“, ističu u Narodnom muzeju Srbije.

Izložba se otvara u utorak, a trajaće do 17. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari