Narodno pozorište u Beogradu u nedelju završava 150. sezonu 1Foto: Stanislav Milojković

Tradicionalnim svečanim operskim gala koncertom Narodno pozorište u Beogradu u nedelju će završiti jubilarnu 150. sezonu u kojoj je na matičnoj sceni i na gostovanjima odigralo 404 predstave, koje je videlo 115 hiljada gledalaca, čemu treba dodati i 93 gostujuća programa, saopšteno je juče na završnoj konferenciji za novinare nacionalnog teatra, tokom kružne plovidbe brodom Kej po Dunavu i Savi.

Završni koncert biće ispunjen operskim arijama, duetima i horovima iz popularnih opera koje će pevati prvaci i solisti NP, dok će orkestrom i horom dirigovati: Dejan Savić, Đorđe Pavlović, Đorđe Stanković i Zorica Mitev Vojnović.

– Umetnost, samim tim i NP svojim programima usporava vreme i tera ljude da misle. Čim misli, čovek se usporava… Beskrajno sam srećna što sam sedam meseci radila sa velikim ansamblom sjajnih umetnika, koji verno služe NP, predstavama i narodu. Entuzijazam i ljubav su najvažniji za svaki projekat – rekla je Ivana Vujić, v. d. upravnika NP, povodom kraja sezone u kojoj je ovo pozorište „igralo od 55 do 70 predstava mesečno, pretvarajući se u „dinamičnu ustanovu spremnu da prihvati rizike“.

Ivana Vujić nije želela da mnogo govori o novoj sezoni. Najavila je da će NP tokom leta gostovati na Dubrovačkim letnjim igrama i Ohridskom letu, u Tivtu, Zagrebu, Vršcu, Užicu.., učestvovati tokom septembra na otvaranju Trga republike u Beogradu i NP u Vranju, a na jesen gostovati u Rusiji – 17. oktobra u Nižnji Novgorodu sa predstavom „Carstvo mraka“.

Prema rečima Ivane Vujić, u narednoj sezoni očekuje se i novo gostovanje ukajinsko-srpskog baletskog superstara Sergeja Polunjina u baletu „Labudovo jezero“, premijere Šekspirovog komada „San letnje noći“ u režiji Kokana Mladenovića, opere Stanislava Biničkog „Na uranku“ u režiji Ane Grigorović, no i prva koprodukcija sa Madlenianumom na Pučinijevoj operi „Manon Lesko“, kao i završnica pregovora sa Izabel Iper i „Teatrom d’ vil“ o gostovanju predstave američkog pisca i reditelja Boba Vilsona.

Ministarstvo prihvatilo Bradićevu žalbu

– Procedura za izbor novog upravnika NP je u nadležnosti Upravnog odbora. Ako se radi po zakonu, onda je sve u redu. Mislim da je bolje da na konkursu učestvuje više ljudi, a najvažnije je da se svi poštujemo – izjavila je za Danas Ivana Vujić, jedan od kandidata za novog upravnika NP. Ona negira da se žalila i tražila od Ministarstva kulture i informisanja da odbaci žalbu i dopunu konkursne dokumentacije reditelja Nebojše Bradića, njenog protivkandidata za mesto upravnika nacionalnog teatra. Ministarstvo je prekjuče prihvatilo Bradićevu žalbu i dopunu dokumentacije, nakon što je UO NP njegovu prijavu odbacilo kao nepotpunu, nedostajao je dokaz o znanju stranog jezika. Ivana Vujić izbegla je da odgovori da li je već imala „intervju“ sa UO, koji treba da razgovara sa svakim od kandidata, pre nego što Ministarstvu kulture i informisanja prosledi svoju listu sa obrazloženjem. Novog upravnika NP imenuje Vlada Srbije.

Najave iz Madlenianuma

Opera i teatar Madlenianum najavila je juče da će sledeću sezonu početi 20. septembra gala koncertom svetski slavnog tenora Zorana Todorovića, kome zdravstveni problemi nisu dozvolili da peva u Beogradu proteklih meseci. Osim opere „Manon Lesko“, Madlenianum najavljuje i premijeru komada „Nana“ po istoimenom Zolinom romanu, a u režiji Ivane Vujić. Ova umetnička kuća gostovaće 24. septembra u Minsku sa predstavom „Dolče vita“ i 15. decembra u rodnom mestu Đakoma Pučinija Tore di Lago sa operom „Pajaci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari