Naši predsednici su veliki prijatelji 1Foto: RTV

U Domu vojske u Beogradu danas je otvorena izložba turskog streličarstva – Kemankeš, koja će trajati do 5. maja.

Posetiocima će omogućiti da upoznaju ne samo istoriju ove elitne formacije i sportske discipline koju je osnovao sultan Mehmed po osvajanju Istanbula već i eksponate koji su izuzetno vredna kulturna dobra. Rad Fondacije streličara Turske obnovljen je 2013. pod pokroviteljstvom Predsedništva Turske, a na čelu Upravnog odbora je sin turskog predsednika Bilal Erdogan, koji je, pored ostalih, otvorio izložbu.

U pozdravnom govoru, Bilal Erdogan je istakao viševekovnu zajedničku istoriju dve zemlje, ali i prijateljstvo dva predsednika, Redžepa Taipa Erdogana i Aleksandra Vučića, koje je važno za sve bolje odnose Turske i Srbije. Vučić, inače, sledećeg meseca putuje u Tursku. „Njih dvojica su veliki prijatelji, koji se međusobno poštuju. Hvala im za ovaj susret“, poručio je Bilal Erdogan. Ocenjujući da dva predsednika „imaju viziju“, naglasio je značaj kulture i saradnje u jačanju prijateljstva i sve boljim odnosima dve zemlje.

Prema rečima mlađeg Erdogana, kulturu poslednja dva veka oblikuje Zapad, ali je vreme da ostatak sveta, kao i zemlje Balkana, pokažu svoje bogato kulturno nasleđe. Otvaranju izložbe prisustvovali su ministri Rasim Ljajić, Vladan Vukosavljević, koji je naglasio blisku saradnju dve zemlje u oblasti kulture, turski ambasador Tanžu Bilgič, predstavnici Vojske Srbije, Islamske zajednice. Pored Federacije streličara, organizatori izložbe su Dom vojske i Etnografski muzej, Turska ambasada, kao i turska agencija TIKA i institut Junus Emre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari