Nedelja finskog filma u Beogradu 1

Bijenalna revija savremenih finskih filmova, koju pod sloganom „Topli“ organizuju Kulturni centar Beograda, Finski filmski fond i Ambasada Finske u Srbiji, počinje večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda projekcijom filma „Mala krila“.

Na programu, do 23. aprila, devet je filmova koji se međusobno razlikuju i po temama i po formi. Program predstavlja presek finske kinematografije u poslednje dve godine, odnosno njen deo koji publika do sada nije imala prilike da vidi u redovnom bioskopskom repertoaru ili na domaćim festivalima. „Raznovrsnost igranog i dokumentarnog filma pružiće mogućnost da otkrijemo jedan deo Evrope koji samo izgleda daleko, skriveno i hladno, ali je u stvari blizu, pun topline, jer potreba za ljubavlju, prijateljstvom, porodicom, istinom, pravdom i hrabrošću je univerzalna. O svemu tome govore ovi filmovi“, najavljuju organizatori.

Film otvaranja „Mala krila“ je priča o dvanaestogodišnjoj devojčici Varpu koja brzo prolazi kroz detinjstvo i još brže odrasta, jer njena majka ne želi da odraste. Na programu je i „Kaisa i čarobna šuma“, jedan od najuzbudljivijih snolikih dokumentaraca prošle godine prikazan na Berlinskom festivalu, na ličan, poetski i topao način priča intimnu priču o jednoj ženi i njenoj porodičnoj istoriji. Tu su i dokumentarci o tinejdžerkama u Finskoj, koje otkrivaju svoju strast prema staroj igri sa drvenim konjem; zatim film o haškom optuženiku koji odlučuje da se susretne sa svojim žrtvama. Uzbudljivi igrani filmovi bave se komplikovanim porodičnim odnosima, potrebom za slobodnom ljubavlju, preranim odrastanjem, nezrelim roditeljima, ubijanjem kućnih ljubimaca i osvetom. Projekcijama će prisustvovati i autori filmova: Teemu Nikki, reditelj filma „Eutanazista“, Ari Matikainen, producent filma „Neoprošteno“, Kaarle Aho, producent filmova „Mala krila“, „Zakon zemlje“ i „Dobri poštar“, i Jaana Puskala, šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda. Karte staju 250 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari