Neka igre počnu 1Foto: Promo

Ideja o organizovanju festivala antičke drame na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romuliana kraj Zaječara nije originalna niti nova. I mene je sačekala kad sam pre 14 godina prvi put preuzeo rukovođenje Pozorištem u Zaječaru.

Jer, gde je prirodnije u Srbiji organizovati takav teatarski događaj, nego u palati rimskog imperatora Gaja Valerija Galerija, koja se zbog svog značaja i lepote nalazi pod zaštitom Uneska.

Bilo je raznih pokušaja i najava organizacije pozorišnog festivala na Feliks Romuliani. Ipak, trebalo je da se pojavi Nebojša Bradić sa svojim znanjem i energijom, da poveže sve konce i da 2012. pokrene stvari sa mrtve tačke.

Ali, kako to u Srbiji obično i biva, zbog raznih okolnosti Antika fest je posle nekoliko uspešnih godina, prestao da postoji. Shvatajući značaj i potrebu za ovakvim teatarskim događajem u Istočnoj Srbiji, a imajući u vidu i nameru gradske vlasti da Feliks Romuliana tokom cele godine živi, prošle godine smo gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i ja razgovarali sa Bradićem o ponovnom organizovanju festivala antičke drame.

Postigli smo dogovor i postavili festival na čvršće temelje – doneli potrebna akta i potpisali višegodišnje ugovore. Zajednička očekivanja su da Festival narednih godina u svakom pogledu napreduje. Ovoga puta Festival će trajati tri dana u kojima će biti smešteni raznovrsni programi. A, za nas u Zaječarskom pozorištu, koje nosi ime velikog srpskog i jugoslovenskog glumca, rođenog Zaječarca, Zorana Radmilovića, poseban značaj ima to što Festival otvara predstava Žene iz Troje, koju smo priredili u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Prištine sa sedištem u Gračanici, u režiji Nebojše Bradića i koja je u par meseci od premijere u Gračanici postigla lep uspeh i prijem na festivalima u Viminacijumu, Čortanovcima, Smederevu, na Nišvilu…

Poseban kvalitet za nas ima činjenica da ćemo, organizujući festival antičke drame, u narednim godinama imati i obavezu da za skoro svaki naredni festival priredimo i na repertoar postavimo neko delo antičkih autora.

Pa neka igre počnu.

Autor je direktor Zaječarskog pozorišta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari