Nematerijalna kultura Istočne Srbije 1Foto: Promo

U isčekivanju ovogodišnjeg Antika festa, 2. i 3. oktobra u Žagubici trebalo bi da se održi Studio Antika festa na temu “Znanja i veštine pravljenja i sviranja tradicionalnih muzičkih duvačkih instrumenata”.

Reč je o radionicama koje treba da unaprede brigu i očuvanje nematerijelne kulturne baštine.

– Ideja Antika festa jeste da poveže bogato kulturno nasleđe Istočne Srbije sa savremenim izvođačkim praksama. Radionice i programi Studio Antika omogućiće da se iz Tamnog vilajeta iznesu znanja i veštine koje su gotovo zaboravljene – kaže osnivač Antika festa reditelj Nebojša Bradić.

Prema njegovim rečima, “Istočna Srbija poznata je po bogatstvu raznovrsnih instrumentima koji imaju različite funkcije, njihova brojnost uslovljena je dugom tradicijom i širokom paletom tradicionalnih običaja, potom zanimanjima kojima se stanovništvo bavilo, istorijskim prilikama, kao i privrednim stanjem oblasti”.

– Potreba za izradom narodnih muzičkih instrumenata i sviranjem na njima, istorijski posmatrano, nije tako daleko, koliko je to daleka prošlost za jedan ljudski vek. Industrijski način proizvodnje istisnuo mnoge muzičke instrumente ručne izrade, ali i danas nalazimo vrsne majstore-izvođače i virtouzne interpretatore na tim instrumentima. Zbog toga smo organzovali radionicu u okviru Studija Antika festa u kojoj će se prenosti znanja i veštine pravljenja i sviranja tradicionalnih muzičkih duvačkih instrumenata – objašnjava Bradić.

Studio Antika fest održaće se u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici. Počeće u petak otvaranjem izložbe „Znanje i veština pravljenja i sviranja tradicionalnih muzičkih duvačkih instrumenata”.

Za subotu su u istom prostoru najavljeni: predstavljenje knjige “Nematerijalno nasleđe iz atropološke perspektive” Jelene Ćuković i radionica znanja u izradi svirale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari