"Zapakovani" trenuci i emocije na rok fotografijama Ivana Stojanovića: Izložba u Domu omladine Kragujevac 1Thivery Corporation Foto: Ivan Stojanović

 

Šta je sve grupa, bendova i izvođača prošlo za ovih 13 godina kroz Knežev arsenal. Teško je prisetiti se, a kamoli nabrojati. Zato je tu fotografija kao svedok vremena i trenutka. U Galeriji kragujevačkog Doma omladine otvorena je izložba fotografija „KG rock momenti” autora Ivana Stojanovića.

– Otvaranje izložbe planirano je pred samo otvaranje ovogodišnjeg Arsenal festa. Tako da će, ne samo Kragujevčani, već i svi posetioci festivala moći da je pogledaju, kaže autor Stojanović.

On se za naziv postavke „KG Rock momenti” odlučio zato što su svi izloženi radovi nastali baš u Kragujevcu na prethodnim Arsenal festovima.

– Izložene fotografije sam radio dvojako, u različitim tehnikama. Gde god sam ima neku svoju emociju ili igru senki i svetla, urađene su u crno beloj tehnici. A, tamo gde se pojavila „boja”, kolorit od same scenske rasvete, efekata, bilo je „greota da ga kvarim”, pa su „ostale” u koloru, ističe on.

Kao autor trudio se da na bini i oko nje „išupa pokret”, emociju, utisak izvođača, izbegavajući da ih fotografiše statično ili samo stoje pored i sa mikrofonom. I, uspeo je.

Stojanovića, šira fotografska javnost poznaje kao majstora „lajfa”, pogotovo je dobar u opisu kafanskih „situacija”, gde prodire u karaktere ljudi, „smatra” Željko Đurić, majstor fotografije autor teksta „Magija trenutka” u katalogu izložbe.

– Istina, portret mu je „jača strana”. Zbog toga je ova kolekcija rock and roll-a, pravo osveženje, pogotovo za one koji vole tu vrstu muzike. Da bi snimak bio „uspešan”, morate da volite upravo taj kadar, morate u odsudnom trenutku da budete vezani za prizor, i tek tada će nastati magija. Za Ivana se slobodno može reći da je roker, i otuda i ova njegova zbirka postiže pun efekat. Za razliku od statičnih scena, koje uglavnom slika, on ovde čini upravo suprotno, ovde traga, u okviru ipak režirane scene, za svojim, ličnim izrazom, kaže Đurić.

I on „priznaje” da mu „nije mu nimalo lako”, kao uostalom i fotografu pozorišta da iznese „kadar“.

– Ipak, Stojanović to uspeva, dobro se snalazeći sa scenom gde je rasveta osnovni momenat koji prekriva „mračnu pozadinu”. Svetlost uz muziciranje različitih instrumenata sa jakim nabojem zvuka, postaje koloritna, čas žuta, čas plava… I tako, usred jedne harmonije zvuka, svetlosnih efekata i pokreta muzičara, koji tu pred nama, stvaraju magiju, zadesi se strasni ljubitelj ne samo zvuka nego i prizora. Pažljivo pripremivši svoje parametre na kameri, podesivši cev objektiva, i sam uživa i sam muzicira na svoj način, svojim instrumentom – foto aparatom, zaključuje on.

Po njegovim rečima „svako ko pokuša da snima koncerte, sukobiće se sa činjenicom da će i sam morati da bude učesnik predstave, i tek tada će, kada kasnije bude gledao šta je snimio, da bude zadovoljan”.

– Ukoliko je snimao radi snimanja, ostaće uskraćen. Na sreću Ivan je to postigao, s obzirom da je, prilikom kadriranja bio „unutra” „u svojoj pasiji”, „na svom terenu”, pa je, otuda izneo prizore koji su, svaki ponaosob, jedinstveni u izrazu. A ta njegova mala taktika skriva se u traganju za pokretom. „Pokret” je u ovim kadrovima poseban i različit a ima za cilj da iskaže emociju i sav naboj koji scena nudi. Drugim rečima, kao da je tragao za „završnim činom”, kao da je vodio muzičara pred konačnu reč. Možda je pažljivo čekao „tu reč i taj gest”. U svakom slučaju, na nama je da osetimo i doživimo ono što nam Ivan nudi ovom izložbom, ističe Željko Đurić.

U ovoj izloženoj „magiji trenutka”, po njegovom mišljenju, Ivan Stojanović je hrabro zakoračio u jednu, za njega, novu oblast i dao viđenje svoje „kutije sa zapakovanim trenucima” nastalim na rock and roll sceni.

"Zapakovani" trenuci i emocije na rok fotografijama Ivana Stojanovića: Izložba u Domu omladine Kragujevac 11
Dragan Urošević i Ivan Stojanović na bini Doma omladine „uokvireni” bendom „Duo, trio, quattro” Foto: Miroslav Mikica Petrović

Kako je sam istakao, zadovoljstvo da ispred Doma omladine, otvori izložbu rok fotografije svog velikog prijatelja iz detinjstva, imao je Dragan Urošević Uroš, poznati rok muzičar („Epilog”, ex „Osvajači”)

– Družimo se još od osnovne škole, vremena kada smo mi počeli da sviramo a on da fotografiše. Pamtim ga kao klinca koji se nije razdvajao od „Smene 8” koja mu je visila oko vrata, podsetio je Urošević na zajedničke (pra)početke.

I po njemu ova izložba je zanmljiva i za muzičare bitna.

– Ne može svako, već samo pravi profesionalac ali i čovek koji voli i poznaje muziku, može da uhvati te prave rok momente, „muzičke frejmove” na koncertu ali i u životu muzičara. Tek na takvim fotografijama se vidi da postoji prava interakcija benda i publike. Svi izvođači na Ivanovim fotografijama su u pokretu a svaka od njih „ima svoju priču”, svečano je otvorio izložbu Dragan Urošević, i pozvao „sve one koji nisu bili na otvaranju da je pogledaju u vreme Arsenal festa”.

Stojanovićeva izložba „KG rock momenti” je deo mnogo veće postavke.

U Galeriji Doma omladine izložene su i kolor i crno bele fotografije, u velikom izlagačom formatu ali i mnoštvo manjih „spakovanih” u kolaže.

Inače „KG rock momenti” su Stojanovićeva druga samostalna izložba muzičkih fotografija. Prethodnu postavku posvećenu koncertima je izlagao u Leskovcu, ali je ona bila posvećena klasičnoj muzici – umetnicima na žičanim instrumentima.

Do kraja godine Stojanović planira još dve samostalne izložbe, u Novom Sadu i Kragujevac, samo ovog puta – umetničke fotografije.

U rok momente u kragujevačkom Domu omladine sa bine Galerije zaista brojne posetioce uveo je bend „Duo, trio, quattro” izvođenjem rok standarda.

Izložba Ivana Stojanovića „KG rock momenti”otvorena je od 19. juna do 19. jula.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari