Neolitski lokalitet Usek na Banjici: Ko ga je raskopao i uništio i koliki je njegov arheološki značaj?

Ostavite komentar


  1. Čim je invetitor još uvek „nepoznat“ to znači da je u pitanju neko ko ima moć i uticaj. Samo da ne bude isto kao sa slikom „Stražar“ koja je razotkrila vezu između gradskih vlasti i pojedinih ustanova kulture. A sve je to posledica stranačkog kadrovanja.

  2. A zamislite šta je sve uništeno na tom lokalitetu kada se Banjica gradila?
    Ima tu i drugih privatnih kuča koje su zidane 90-tih.
    Država je suspenovana. Čak imamo i zavidan nivo uređenosti, s obzirom na to koliki broj nepismenih ljudi, skučenog uma, vodi ovu zajednicu koja ima obrise države.

  3. Draga kristino, jo ga nije zaštitio po orobalasku, tu je kvaka a ne u žalopojkama.

  4. Sta ste ocekivali od falsifikatora doktorata a ko zna kako je i srednju zavrsio.Posle takvih od Beograda ce malo sta ostati,mozda pasnjaci za ovce koje ce dovesti iz prekodrinskog zavicaja.

  5. Kada je mogla da se formira najveća deponija smeća na Balkanu na mestu neolitskog naselja u Vinči, ovo je samo kap u moru. Sve se radi da se zatru tragovi naše višemilenijumske istorije postojanja na ovim prostorima i da nas u školi uče kako smo došli na ove prostore sa Karpata.

  6. O ovakvim nedelima treba pisati i dobro je što još ima poneki građanin koji raguje kada vidi šta se radi. Tužno je što nam je cela država (sistem) takva, da se zlodela štite ‘odozgo’, da institucije ne deluju ili samo ‘glume’ reakcije. A mi građani, pretežno, više volimo da glave držimo u pesku …

  7. Mi smo narod koji ne ceni sebe, pa se onda cudimo, zbog cega nas niko drugi ne postuje i ne ceni:( Sramota!

  8. Da li će ikada neodgovorni investitori otići zatvor. U civilizovanom svetu ako počne da se zida bez dozvole prvo ide kod psihijatra pa i zatvor. Bez obzira na partijsku pripadnost.

  9. Sve dok na čelo zavoda, muzeja i ostalih ustanova kulture budu dovođeni stranački kadrovi, biće nam ovako kako nam je sada. To su radile sve vlasti, a ova pogotovo.

  10. Nesporna je šteta koja je učinjena ovom arheološkom lokalitetu i treba svemu dati publicitet. Nejasno je zašto se na isti način nije pisalo kada je kopano za KDistrict na Kalemegdanu? I tamo je uništeno neko arheološko nasleđe!

  11. Nece vam to niko odgovoriti iz tzv vlasti kao sto su precutali onu burad sa nuklearnim otpadom u Obrenovcu. Imajte to u vidu.

  12. Шта ради комунална полиција и све могуће инспекције при општини и граду?Радили би кад би сада цела пирамида одговорних била најурена са посла.

  13. Шта све не уништавају Срђан и Новак Ђоковић.Прекопавају од Синга до Срба.Алавост безобална.

  14. Treba kazniti investitora drastično i da sve plati i sve to odnah. Ali šta čeka muzej od 1964 da ispita sve,zaštiti, ogradi, napravi objekat muzeja,postavi izložbu…ni jedne jedine table nema!!!

  15. Sve to veliki srbi unistavaju istoriju srbije…
    Isti kao i ovi njihovi na vlasti…

  16. I evo danas, 4 meseca kasnije, na tom mestu se završava zgrada, a tu su i radnici koji kopaju deo parka kako bi je povezali na toplovod. Zločin bez kazne!
    Ovi bi bez problema i Akropolj srušili da izgrade koji kompleks zgrada!

Ostavite komentar


Kultura

Mona liza

Luvr razmatra da se preseli Mona Liza

Ministarstvo kulture Francuske razmatra poboljšanje uslova za izlaganje slike Leonarda da Vinčija "Mona Liza" u pariskom muzeju "Luvr" i njeno preseljenje u posebnu salu, saopštila je direktorka tog muzeja Lorens Des Kars.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.