Neprirodno je odbaciti sve što je dio naše socijalističke prošlosti

Bosanskohercegovački književnik Jasmin Agić, autor knjige "Historija odbačenih", za Danas

Ostavite komentar


  1. Dosao sam do Andric je koristio bosanski jezik..“ i stao. Nema dalje sa izmisljanjima „jezika“ i falsifikovanjem Andrica koji se sam izjasnio da pripada korpusu srpske knjizevnosti i jezika iako je ideoloski bio Jugosloven.
    Inace neke stvari iz socijalizma treba zadrzati – socijalno odgovornu drzavu recimo koja razvija sopstvenu privredu a ne strane investitore za pocetak.
    Pravljenje vestackih jezika ne spada u tu kategoriju.

    1. Bolje se G. Agic drzi klasifikovanja i rehabilitacije svojih Mesa, Cengica i Idrizovica, na to ima prava. Treba neko da brani ono malo preostalih i zaostalih poluevropskih identitetskih tekovina Bosne koja se polako zamracuje u senkama preskupih vehabijskih dzamija. Ono na cega nema prava je komentarisanje i etiketiranje Andrica i njegovog dela koje ne da ne ume da odvoji od nekakve izmisljene ‘njegove politike’, nego cak da razume njegove genijalne pripovedacke i literarne kvalitete. Zbog tog svog drugacijeg identiteta koji ih proganja, oduvek su bili i ostali ‘nedovrsena nacija’ koja se vec samim svojim postojanjem oduvek oseca kao da joj tu gde jeste nije mesto, i zato sve oko sebe neprekidno optuzuje za svoju neprolaznu krizu identiteta.
      Andricev greh je upravo to sto je taj vas problem prepoznao i o njemo ostavio vrhunsku literaturu koja se u medjuvremenu pretvorila u najdublje i najkvalitetnije filozofsko kontempliranje o vasem bosanskom identitetu i sustini vas4g mentaliteta.
      Andric je o vama pisao sa dubokim postovanjem, naucnickom i intelektualnom distancom i potpunim razumevanjem onoga sto jeste. Nije za dzabe dobio Nobelovu Nagradu za to. Ne zamerate vi njemu na tome, svesni ste toga, odakle valjda i potice poluidijotska konstrukcija o Andricevom ‘velikom delu’ i ‘mizernom liku i karakteru’, znate da je u pravu, ali mu nikada necete oprostiti ono sto ste ugledali u njegovom savrseno uglacanom knjizevnom ogledalu?

  2. Niko te ne tera da odbacis svoju proslost, ali nemas prava da prihvatas samo dobro (a mnogo ste zla naprabili), niti imas prava da svima nama drugima zabranjujes da i mi imamo prava na svoju proslost!
    Interesantno je kako su levicari uvek ti koji su ugrozeni i kako insistiraju da se svi moraju sa njima sloziti.
    Zbog toga, i zbog onih 59 000 do sada (do sada!) intetifikovanih u tajnim grobnicama Srbije, imas moje vecito neprijateljstvo koje cu prenositi u amanet sledecim generacijama!

  3. pored toplog obroka za radnika, lečenje radnika, letovanje radnika,stan za radnika školovanje za radnika itd. itd.
    veličina sfrj je u tome što smo imali rock and roll! ostalo me ne zanima, jer mi je život prošao uz ZDENKU KOVAČIČEK, 220,džentlmene,zlatni dečaci, siluete,koralje,delfine,kameleone,zlatni akordi, SMELI, DINAMITI, ELIPSE, GRUPU YU,KORNI,TIME, SMAK, POPMAŠINU, DRUGI NAČIN, FLEŠ, SOS, MED, JOSIPU, MLADE LEVE, BUMERANG, OPUS, SAN, DAH, HAD, INDEXI, MI, NIRVANA, ZEBRA, CVRČAK I MRAVI, DR TON, LEB I SOL, ZLATNI PRSTI, BULDOŽER, FARAONI, LAČNI FRANC, CLAN, ELEKTRONI, SEPTEMBER, JUTRO LJ, CRNI BISERI, GREŠNICI,NIRVANA, ROCK EKSPRES, I DALJE KIČMA, EKV … (STROGO BEZ bijelo puceIčorbuljaka!)
    PA ONDA ŠANSONJERI—–DRAGO MLINAREC, IBRICA JUSIĆ, SRĐAN MARJANOVIĆ, DOMICELJ TOMAŽ, ARSEN DEDIĆ, S VREMENA NA VREME, BUCO I SRĐAN, IVICA KIŠ, ZVONKO ŠPIŠIĆ, JADRANKA STOJAKOVIĆ, MAJA DE RADO I PORODIČNA MANuFAKTURACRNOG HLEBA, MILADIN ŠOBIĆ, IVICA PERCL, VLADA I BAJKA, LADA KOS, HRVOJE HEGEDUŠIĆ, LUTAJUĆA SRCA, TAMARU I NENADA, TOMAŽ PENGOV, MARKO BRECELJ, DRAGO DIKLIĆ,….I MNOGIH MNOGIH DRUGIH…

    1. Rock and Roll bas nikakve veze sa socijalizmom nema – zato su ga i zamenili turbo-folkom…

  4. Osmansko carstvo bilo je retrogradno generalno, a islam je predstavljao ogroman korak unazad, posebno za Iran i Irak i njihove razvijene preislamske kulture i nauku, kao sto je i hriscanstvo bilo retrogradno u odnosu na mnogobozacke religije, koje su bile mnogo naprednije u nauci, filozofiji, medicini… i koje su jedva nastavile sa razvojom posle par stotina godina pod prvobitnim hriscanskim jarmom, posle spaljivanja svih prehriscanskih naucnih i filozofskih dela…

    dakle, jeste, dolazak islama u Irak i Iran je bio retrogradan po Irak i Iran i unistio je njihovu nauku i njen dalji razvoj, kao sto je i kasnije dolazak na Balkan 1400-1500. gurnuo Balkan unazad, kao sto je i hriscanstvo u prvim vekovima nove ere bilo retrogradno za Grke recimo, jer su unistena brojna naucna dela.

    A o Andricu….Zasto danas i poslednjih 30 godina nema nijednog Andrica i Krleze na Balkanu? to je znacajnije pitanje.
    ako niste rodjeni u vreme socijalizma i nemate sta da odbacujete. zivite u vase vreme jer drugo i nemate.
    problem je sto drustva koja nemaju sadasnjost analiziraju proslost do besmisla, obicno sa pogresnim zakljuckom.

  5. „Moramo znati da su Osmanlije donijele neke druge nenadmašne i neponovljive vrijednosti – kao što su islam i njegovu kulturu i pravoslavlje, koje dobiva duhovnu autnomiju djelovanja samo zahvaljujući zakonima Otomanske države. “ Kome i kako su Osmanlije donele islam? Islam je na ovim prostorima montiran kroz zulum, harač, kolac i zlu upravu, a ta kultura se kod hrišćana nikada nije primila.
    Kada već spominje političko delovanje, treba reći da je Andrić predlagao podelu Albanije između Italije i Jugoslavije i asimilaciju oko 300.000 Arbanasa, prvenstveno katolika koliko bi ih ostalo u Jugoslaviji. Sličan predlog imao je i I. Vukotić, a ono što autor spočitava Andriću zapravo je zagovarao V. Čubrilović. Inače, Andrić je sam govorio da on piše na srpskohrvatskom jeziku, i on je smatrao da je to jedan jezik, o bosanskom jeziku nije bilo govora. Treba praviti razliku u jeziku kojim govore njegovi likovi i jeziku kojim govori pripovedač.
    Spočitavati M. Selimoviću komunističku prošlost je krajnje maliciozno, s obzirom na okolnosti i ličnu tragediju zbog streljanja njegovog brata Šefkije. Jedino što se iz toga pozitivno izrodilo, ako se tako uopšte može reći, je „Derviš i smrt“. Porediti N. Ibrišimovića, zbog autorovih ličnih afiniteta, sa M. Selimovićem nije vredno komentara.
    Autor nabraja mnoge kulturne radnike iz B i H, i svi su, sem Ćopića, muslimani. Šta je sa ostalima? To kukavičije jaje koje pokušava proturiti kroz floskulu bosankog jezika je zaludna mantra, on može da se na temu jezika kojim on govori izjašnjava kako hoće i da kaže da on govori bosanski, bošnjački ili što bi bilo prirodnije bosanskohercegovački, jer on živi u B i H, a kroz naziv jezika amputira čitavu jednu teritoriju.
    Ne spominje čuveni dopis A. Šantića koji u naslovu preuzima krilaticu-prokletnicu sa katedrale u Magdeburgu „Sačuvaj nas Bože kuge, gladi i Hrvata“.
    I eto, on se tobože opire ideološkim optužbama pisaca zbog njihove političke prošlosti, a onda, u svojoj ksenofobiji, nabraja neke znane i neznane, uglavnom Muslimane. Ne brani i ne podvlači paralelu Andrića i Handkea kao nobelovaca, i dopis Džaferovića komitetu za dodelu Nobela.
    Ovo je samo još jedan primer kako se, na žalost, političkim indoktrinacijama podižu bedemi između bliskih naroda koji žive na bliskom područjima.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.