Neraskidive srpsko-grčke niti 1Foto: V. Milić, recnaroda.co.rs

U okviru projektnih aktivnosti Društva srpsko-grčkog prijateljstva „Rista Kolonjas“, u Centru za kulturu Požarevac otvorena je izložba slika „Bez granica“ i promovisano drugo izdanje knjige dr Miroljuba Manojlovića „Grčki izgnanici u Požarevcu u vreme okupacije bugarske 1916.-1918.“.

Zanimljiv umetničko-istorijski događaj počeo je u Galeriji obojene svetlosti u kojoj su izloženi radovi nastali na letos održanoj likovnoj koloniji „Bez granica“. Vredi pomenuti da su slike plod stvaralaštva slikara različitih generacijskih struktura: od mališana osnovnoškolskog uzrasta, preko srednjoškolaca i studenta umetnosti do slikara koji za sobom imaju decenije iskustva. Kroz svoja dela požarevačkoj publici predstavili su se najmlađi slikari iz „Gala Art ateljea“, članovi ULIS „Milena Pavlović Barili“, kao i Dragana Tošić, Dušan Tomašević i Bata Marinković Nemac. Najmlađi članovi „Gala Art ateljea“ sa predstavnicima ULIS-a i Društva srpsko-grčkog prijateljstva „Rista Kolonjas“

Umetnike i goste pozdravili su Jugoslav Stanković potpredsednik Društva srpsko-grčkog prijateljstva „Rista Kolonjas“, Sanja Berišić iz „Gala Art ateljea“ i Milutin Perić, zamenik predsednika ULIS „Barili“, dok je izložbu otvorio Bojan Gačević, istoričar. Ovaj segment muzičkim pasažima ulepšali su učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Program je nastavljen u Maloj sali Centra za kulturu promocijom drugog izdanja „Grčki izgnanici u Požarevcu u vreme okupacije bugarske 1916.-1918.“ autora dr Miroljuba Manojlovića. U ovaj segment prisutne goste uvele su Jelena Rakić i LJiljana Rakić Bošković izvođenjem nekoliko popularnih grčkih melodija.

O autentičnom i potresnom književnom delu govorili su autor dr Miroljub Manojlović, istoričar Bojan Gačević, citate iz knjige čitao je glumac amater Miroslav Mitrović , dok se Požarevljanima i članovima Društva srpsko-grčkog prijateljstva „Rista Kolonjas“ obratio i naš uvaženi hirurg dr Petar Stanucević, koji je donirao štampanje ovog izdanja. Izložba i promocija knjige u organizaciji Društva srpsko – grčkog prijateljstva „Rista Kolonjas“ deo je projekta koji je podržao Grad Požarevac.

Sudbina Grka iz Donje Džumaje

Manojlovićeva knjiga obuhvata sudbinu Grka iz Donje DŽumaje (danas Iraklia-Seres) koje je vihor Prvog svetskog rada doveo u požarevačku varoš. Nastala je na sećanjima Nikole Delanikolasa koji je kao desetogodišnjak prognan od strane Bugara i sa sugrađanima se obreo u Požarevcu i, između ostalog, opisuje kako su meštani prihvatili izbeglice, atmosferu požarevačke varoši u to doba, ali i surovost načina na koji su Bugari vršili odmazdu nad porobljenim narodom.

*Tekst je deo projekta Kultura i turizam u službi razvoja Požarevca koji sufinasira Grad Požarevac. Stavovi izneti u sadržaju ne odražavaju mišljenje sufinansijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari