"Nešto prerušeno u ljubav" 1Foto: EPA-EFE/ PETER KOLLANYI

„Dok sam bila mala otac me je tukao, vređao i maltretirao“, piše u svojoj upravo objavljenoj autobiografiji izraelska književnica za decu Galija Oz, ćerka jednog od najvećih izraelskih književnika Amosa Oza.

Objavljivanje ove biografije izazvalo je burne reakcije u Izraelu budući da je sećanje na Amosa Oza, koji je rođen u Jerusalimu 1939, a preminuo je u Tel Avivu 2018, još uvek živo.

Izraelci ga uglavnom doživljavaju kao nacionalnu veličinu koja je univerzalno opšteprihvaćena i kao ikonu pacifističke levice.

Izraelski mediji prenose da je biografija Galije Oz „Nešto prerušeno u ljubav“ provokativna. Autorka piše da ispadi njenog oca nisu bili „slučajno gubljenje kontrole, niti povremena ćuška tu i tamo, nego ustaljena sadistička rutina čije su posledice teške“.

Mnogi su objavljivanje knjige dočekali suzdržano, jer je objavljivanje porodičnih tajni veoma delikatna stvar.

Pedesetšestogodišnja Galija Oz druga je ćerka pisca čuvene knjige „Priče o ljubavi i tami“ (kod nas ju je objavila Laguna, u prevodu Žermen Filipović).

„U nasilju je bio kreativan. Vukao me je po kući i gurao me je niz strepenice. Ponašao se prema meni kao prema smeću, nikada nije gubio prisebnost. Moj zločin je bio taj što postojim, zato kažnjavanju nikad nije bilo kraja, sve dotle dok nije video da sam potpuno slomljena“, piše u svojoj knjizi Galija Oz.

Zvaničnih reakcija porodice Oz na Galijine optužbe nije bilo.

Jedino se porukom na Tviteru oglasila istoričarka Fanija Oz Salcberger, najstarija od troje dece Amosa Oza.

„Mi smo poznavali drugačijeg oca. Brižnog i pažljivog oca koji je voleo svoju porodicu. Galijine optužbe, čiji bol deluje realno, u suprotnosti su sa potpuno drugačijim uspomenama na oca koje ćemo čuvati u svojim srcima dok smo živi“, poručila je na Tviteru Galija Oz.

Galija Oz je rekla kako je čekala smrt svoga oca kako bi mogla da ispriča svoju priču.

Amos Oz ju je, kako sama kaže, upozoravao da će je, ako se usudi da progovori o maltretiranju, diskreditovati u izraelskim intelektualnim krugovima.

Književni kritičari u izraelskoj štampi su nakon objavljivanja Galijine knjige odmah pronašli dodirne tačke sa Ozovim romanom „To Know a Woman“  iz 1989. godine.

U tom romanu glavni junak je bivši špijun koji je ostao udovac i živi sa tvrdoglavom ćerkom koja boluje od epilepsije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari