Nišvil odaje počast Džimiju Hendriksu 1Foto: Danas

Ideja mi je da doprinesem legatu Džimija Hendriksa i da njegov duh i muzika i dalje žive, rekao je danas, krajnje jednostavno, Stenli Džordan, jedan od najaktuelnijih džez gitarista današnjice, koji će se večeras na Nišvilu predstaviti programom „Stenli svira Đimija”.

– Džimi me je inspirisao da se sa rok muzike koju sam slušao okrenem džezu, da sa klavira pređem na gitaru, od njega sam učio tehniku i snažno je uticao na moju dušu. Nastojim da ga sviram na svoj način, ali mi se čini da bi on danas, da je živ, upravo tako svirao, a opet- možda bi se i veoma iznenadio da čuje ovo što radimo- rekao je Džordan na konferenciji za novinare u pres centru Nišvila.

Džordan je kazao da je lako da se obuče kao Hendriks ili ga imitira u ponašanju- što inače čini u okviru „tribjut“ programa „Stenli svira Džimija“, ali da je neuporedivo teže svirati Hendriksovo nasleđe i kreativno se nadovezati na njega.

On je poznat i po svojoj „klavirskoj“ tehnici sviranja gitare obema rukama na vratu instrumenta, a večeras će muzicirati u klasičnom „hendrikovskom“ triju, u kojem su Lorens Koti (bas) i Gabor Dorni (bubnjevi).

Njegov nastup organizatori Nišvila najavili su kao “odavanje počasti i obeležavanje 50 godina od smrti Hendriksa, kao i od Hendriksovog legendarnog nastupa na Vudstoku”.

Džordan je kazao da mu izuzetno drago što je već drugi put na Nišvilu- prvi put je bio 2011, mada ovoga puta nije bilo jednostavno doći zbog pandemije koronavirusa.

Uz njega, večerašnji hedlajneri su i Sevdah bejbi i Ivana Vladović.

Sutra bi između ostalih trebalo da nastupe Leb i Sol (Severna Makedonija), kvartet Džona Rajlija, Ratka Zjače, Renata Čika i Vida Džemnika, kao i Goran Bregović i njegov orkestar za svadbe i sahrane.

Bregoviću će biti uručen Gran pri Nišvila “Šaban Bajramović”, za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima, a uručiće mu ga, prema najavama, članovi Bajramovićeve porodice.

Na ovogodišnjem, 27. Nišvilu, koji traje od 6. do 15. avgusta, nastupa oko 800 izvođača iz zemlje i sveta u okviru 250 muzičkih, pozorišnih, filmskih i strip programa, koji se odvijaju na 15 stejdževa.
Glavni muzički program počeo je 12. avgusta i jedino za njega se plaća ulaz, dok su ostali programi besplatni.

Festival se odvija uz poštovanje epidemioloških mera koje mu je odredio Vladin Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

Glavni muzički program mogu da prate samo posetioci koji imaju potvrde o vakcinaciji, preležanom kovidu 19 ili negativnom PCR testu.

Oni koji to nemaju, mogu da urade brzi antigenski test na tri punkta, po ceni od 300 dinara ukoliko imaju kartu, ili 600 dinara ako imaju propusnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari