Nišvil posetilo 170.000 ljudi 1Foto: Fonet

Na ovogodišnjem Nišvilu bilo je ukupo oko 170.000 posetilaca, što je rekordna posećenost na festivalu.

 Koncertima na earth i sky sceni tokom završne večeri prisustvovalo je bezmalo deset hiljada posetilaca, što je takođe rekordna posećenost glavnog festivalskog programa po jednom danu, rekao je Ivan Blagojević, direktor ovog internacionalnpog džez festivala, koji je završen u nedelju uveče.

On je podsetio da je na ovom, 22. Nišvilu, a 33. od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja, od 11. do 14. avgusta oko 660 džez i ostalih muzičara održalo 110 koncerata na 11 scena. Učesnici su stigli u nišku Tvrđavu iz Severne Amerike i Evrope, ali i iz Argentine, Rusije, Japana i, po prvi put, iz Kine.

Publiku su između ostalih podigli na noge kultni emerički gitarista italijanskog porekla Al Di Meola, jedan od vodećih svetskih džez saksofonista Bil Evans i verovatno najbolja bela soul pevačica Džoš Stoun. Pre toga, od 9. do 11. avgusta, na River stejdžu – „Rečnoj sceni“ na Nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, nastupilo je šest bendova iz Srbije, Hrvatske, Italije i Kine.
Gran pri „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima uručen je Al Di Meoli,Nagrada „Car Konstantin“ za doprinos džezu- Bilu Evansu, a nagrada za životno delo LJubomiru Matijaci.

Prvi put je dodeljena i specijalna nagrada za širenje džez muzike u svetu, koju je dobio Huang Young (Adam), član sastava The Golden Buddha Jazz Band i potpredsednik Kineske džez asocijacije. Džezeri su održali koncert i u niškom Kazneno popravnom zavodu, što je prvi koncert u nekom zatvoru u Srbiji ikada.

– Provukli smo se kroz iglene uši i uprkos nedostatku novca uspeli da održimo nivo festivala, koji je ove godine britanski Gardijan proglasio za jedan od deset najboljih džez festival u Evropi. Posebnu zahvalnost dugujemo gradu Nišu, ministarstvima trgovine i omladine i sporta, američkoj i drugim ambasadama i kulturnim centrima, kao i sponzorima, među kojima se izdvaja naš zlatni sponzor, Naftna industrija Srbije. Ona je naš pratilac već osam godina, i bez takve podrške teško da bismo uspeli da postanemo ovo što smo danas- rekao je Blagojević, kritikujući Ministarstvo kutlrure, koje je opet izdvojilo minimalna serdstva, nakon što dve godine nije opredelilo ni dinar.

Prema rečima organizatora, grad Niš je za ovogodišnje festivalsko izdanje izdvojio 20 miliona dinara, Ministarstvo turizma- 3,5 miliona dinara, Minstarstvo kulture 1,5 miliona, a Ministarstvo za mlade i sport- 600.000 dinara. Glavni sponzor festivala, NIS, i ovoga puta je podržao Nišvil sa pet miliona dinara, što je činio i tokom sedam predhodnih godina.

 

Džoš Stoun: Divna publika i odličan koncert

– Veoma sam zadovoljna. Imali smo odličan koncert, a publika je bila zaista divna, rekla je kratko novinarima Đoš Stoun u hotelu Grand, gde se slikala sa vlonterima Nišvila, koji su jedan od zaštitinih znakova festivala. Uprkos najavi organizatora da je moguće da se pojavi na završnoj konferenciji za novinare, to se nije dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari