Nišvilov apel Ministarstvu: Poštedite nas konkursa 1Foto: Nišvil džez festival

Internacionalni džez festival Nišvil apelovao je danas na Ministarstvo turizma da ovaj i još nekoliko najznačajnijih muzičkih festivala „poštedi učešća na konkursima“ i da utiče da se oni od sledeće godine finansiraju direktno iz budžeta.

– Nišvil kao promoter kulturnog turizma Srbije upućuje apel Ministarstvu turizma da poštedi Nišvil dugogodišnjeg učešća na konkursima i da zajedno sa Ministarstvom finansija pronadje modus da Nišvil i nekoliko najznačajnijih srpskih muzičkih festivala, koji privlače najviše turista i generišu značajna sredstva za budžet Srbije, budu direktno sagledani prilikom projekcije budžeta za 2022. godinu, na sličan način kako je poslednjih godina sagledan najznačajniji srpski festival, Egzit- naveo je direktor Nišvila Ivan Blagojević u saopštenju.

Nišvil je uputio ovakav apel povodom Svetskog dana turizma koji se obeležava danas i sutra, a koji je ustanovio Unesko 1779. godine.

– U postojećoj situaciji, izuzimajući Egzit, svi festivali apliciraju  svojim projektima na konkursu Ministarstva turizma, na kojem dobijaju skromna sredstva, a rezultate često saznaju tek juna meseca tekuće godine. Prelazak na budžet umnogome bi pomogao usvajanju realnog finansijskog plana i pravovremenom organizovanju festivala i njegove medjunarodne promocije, kako bi privukli što vise turista i višestruko vratili državi finansijsku podršku- rekao je Blagojević.

On je kazao da analize pokazuju da se svaki dinar uložen u najveće festivale budžetu Srbije vraća trostruko kroz direktno i indirektno ubiranje poreza i doprinosa.

– Nišvil je ovog avgusta zabelezio 100.000 posetilaca, a prema podacima Turisticke organizacije Niša, u niškim hozelima bilo je 70 odsto stranih gostiju. Sledeće godine sa prestankom kovid mera, očekuju se daleko bolji rezultati i opstanak Nišvila u Top 10 najboljih evropskih festivala, po kriterijumima londonskog Gardijana – rekao je Blagojević, dodajući da je Nišvil dobitnik priznanja „Turistički cvet“, a prošle godine kategorisan kao turistička manifestacija prve kategorije.
Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma, ulaz u Nišvil džez muzej danas i sutra biće besplatan za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari