Nisville u Toponici 7. avgusta 1Foto: Nisville

Na konferenciji za novinare Nišvil džez festivala (Nišville) 7. avgusta u 12 časova u Tvrđavi biće predstavljen humanitarni projekat „Nisville u Toponici“, ovogodišnja Striporama i učesnici druge večeri programa “Prijatelji Šabanu” na River strejdžu. 

Predstavnici ambasade Danske u Srbiji će u 14 časova, zajedno sa kompanijom “Better Collective”, u Nisville jazz muzeju, uručiti eksponat za muzej direktoru festivala Ivanu Blagojeviću. Ovaj poklon za muzej, koji se nalazi na ulazu u Tvrđavu, znak je podrške višegodišnjoj afirmaciji kulture u Nišu.

U Gradskoj kući će u 17 časova biti dodeljena Nišvilova Nagrada za životno delo Lariju Vučkoviću, pijanisti, kompozitoru, aranžeru i jednom od najuspešnijih džez muzičara poreklom sa ovih prostora, koji inače decenijama živi i radi u SAD.

Ispred Prinčeve vile u krugu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica u 19 časova će se održati humanitarni koncert na kojem će nastupiti niški bend Slide Ride i internacionalni bend International Youth Orchestra.

Na ovaj način festival želi da podseti da je ovu vilu, koja je zapuštena, potrebno obnoviti. Ona je poznata i po tome što je u njoj neko vreme i protiv svoje volje proveo princ Đorđe Karađorđević, koji je proglašen duševno obolelim.

Ovakvim nastupom nastavlja se festivalska praksa da se deo muzičkog programa izvodi u različitim ustanovama, kao što su prethodnih godina bili niški Gerontološki centar ili Kazneno- popravni zavod.

Na River stejdžu, smeštenom na Nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, večeras, druge večeri programa “Prijatelji Šabanu”, nastupiće Milan Nikolić i banda (Strbija), Marko Fusi (Italija), Spona (Srbija) i Orkestar Gorana Cekića (Srbija).

Nišvil džez festival ove godine obeležava 25 godina postojanja i koncipiran je kao “festival festivala”, koji traje deset dana, a u okviru kojeg će nastupiti oko 1000 umetnika, u 300 različitih programa, među kojima su i pozorišni i filmski festival, slikarske izložbe, književne večeri, Striporama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari