"Noć Helvera" u režiji Dina Mustafića premijerno u BDP: Mirjana Karanović i Ermin Bravo u potresnoj intimnoj drami 1Foto promo /Kamerni teatar 55 Sarajevo

Posle Kamernog teatra 55 u Sarajevu, predstava „Noć Helvera“, u režiji Dina Mustafića, koja se na ovoj sceni s velikim uspehom grala od 2004. godine, gostovala i punila gledališta širom regiona i sveta, osvajala brojne nagrade i impresivne kritike, stiže i pred našu publiku.

U Beogradskom dramskom pozorištu, na Maloj sceni „Predrag Pepi Laković“, ova potresna intimna drama sa Mirjanom Karanović i Erminom Bravom u likovima glavnih junaka, čija se radnja događa u doba jačanja totalitarizma, tridesetih godina prošlog veka, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 24. novembra u 20 časova.

Ova premijera rezultat je saradnje sarajevskog Kamernog teatra 55 i Pozorišta na Krstu, koja je dovela i do toga da „Noć Helvera“ ostane na repertoaru najstarijeg beogradskog teatra.

Drama najpopularnijeg poljskog savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista (alijas Jaroslava Svijeršća), napisana 1999. godine, komad je koji se na tanan način bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka–dete, štićenik–tutor, brat–sestra, muškarac–žena, dželat–žrtva.

Ali, ova ambivaletnost nema za cilj da stvori utisak incestuoznog odnosa ili nešto slično, već da ponudi zaista emotivno snažnu i potresnu priču o stradanju jednog neobičnog, drugačijeg para u svetu koji na svaku neobičnost i drugost reaguje agresivnim šikaniranjem, potezanjem batine i oružja.

U totalitarnoj, fašističkoj euforiji, koju nam „Noć Helvera“ potresno dočarava, nema mesta za one koji ne pripadaju krdu. U takvom ambijentu oni neumitno stradaju…

"Noć Helvera" u režiji Dina Mustafića premijerno u BDP: Mirjana Karanović i Ermin Bravo u potresnoj intimnoj drami 2
Foto promo/ Beogradsko dramsko pozorište

Dino Mustafić jedan je od najangažovanijih reditelja u regionu, koga naša publika dobro poznaje kako po gostujućim predstavama, tako i po režijama nekih od najuspešnijih ostvarenja na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Bitef teatra („Rođeni u Yu“, „Mali mi je ovaj grob“, „Novo doba“…).

U „Noći Helvera“ Mustafić je okupio autorsku ekipu u kojoj su i Faruk Tahirbegović koji je preveo dramu Ingmara Vilkvist, Ljubica Ostajić, dramaturškinja, i Kenal Hrustanović, scenograf.

Repriza premijere „Noć Helvera“ zakazana za 25. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari