Noć ideja: Bliskost među ljudima od video igre do Putina 1Foto: Promo

Francuski institut u Srbiji sutra će prvi put učestvovati sa svojim programom u francuskoj međunarodnoj 24. satnoj manifestaciji „Noć ideja“.

Reč internacionalnom onlajn projektu Francuskih insituta širom sveta. On se ove godine održava šesti put i u njemu učestvuju 103 Francuskih instituta sa zajedničkim međunarodnim i svojim lokalnim programima.

„Šesto izdanje, u 2021. posvećeno je bliskosti među ljudima, pitanjima ličnih i kolektivnih odnosa prema svetu i suživotu u savremenom društvu. Danas nam je više nego ikada potrebna nova solidarnost i ravnoteža u pokušaju izgradnje zajedničkog života. To je izazov oko koga će se u Noći ideja voditi dijalozi i debate između učesnika, na svim kontinentima i u svim vremenskim zonama. Temu „Bliski – nova solidarnost u Srbiji, Francuskoj i Evropi..“ ispuniće debate, misli bez granica, urbane šetnje, performansi…“, kažu u Francuskom institutu u Srbiji.

Iz svog prvog programa na ovoj manifestaciji Francuski isntitut u Srbiji posebno izdvaja tri debate koje organizuje uz direktno uključenje učesnicima iz Francuske.

To su predavanje francuskog istoričara Lisijena Grijea o današnjim aspektima Afere Drajfus iz 1894, debata o ženama u video igrama „Svi igramo tu igru“ u kojoj učestvuju Žan Ruso, Milica Todorović, Marija Ilić, Kristina Janković, kao i srpsko-francuski razgovor o Rusiji gde su kao sagovorenici na temu „Putinov kontinent najavljeni: An Niva, LJubinka Milinčić i Florian Herber.

Povod za ovaj razgovor je jedina nedavno objavljna istomena knjiga An Niva na srpskom jeziku, koju je u prevodu Olje Petronić, objavila novosadska Akademska knjiga.

Ova poznata i nagrađivana francuska novinarka sa doktoratom političkih nauka na Institutu za političke studije u Parizu, specijlista je za rusko pitanje. U Rusiji je živela desetak godina, a izveštavala je i iz bivše Jugoslavije, Avganistana, Pakistana, Čečenije.

U najavi njenog gostovanja u “Noći ideja” ističe se da je njen reporterski i novinarski rad prepoznatljiv po izbegavanju stereotipa i trčanja za senzacijom, a navedena je i lista njenih knjiga: “Kuja rata”, “Sutrašnjice ratova u Avganistanu i Iraku”, “Islamisti.

Kako nas oni vide”, “Po brdima i dolinama srednje Azije”, “Bagdad crvena zona”, “Staljinova Jevrejska republika”, “U kojoj Francuskoj živimo?” i “Putinov kontinent”. Ona je kći Žorža Niva, poznatog francuskog istoričara, slaviste i prevodioca dela Aleksandra Solženjicina.

Linkovi, gosti

Noć ideja u Srbiji, koju će sutra onlajn u programu predstaviti ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni, trajaće od devet do 20.30 sati.

Emitovaće se na linku uz upozorenje da je za čujnost simultanog prevoda neophodna najnovija verziju Zooma.

U programima na međunarodnoj 24 satnoj onlajn sceni uz najznačajnije debate u oranizaciji Francuskih kulturni centara širom sveta učestvovaće: počasni gost ovogodišnje “Noći ideja” francuski filozof Hartmut Rosa, Pati Smit, Džim DŽarmuš, LJudmila Ulickaja, Barbara Casin, Lućana de Melo… Internacionalni program uživo danas od devet sat do sutra ujutru može se pratiti na linku: https://www.lanuitdesidees.com/la-nuit-en-live/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari