Nova sezona Reflektor teatra pod sloganom “Opet sloboda” 1Foto: Reflektor teatar

Reflektor teatar je na konfernciji za novinare u Dorćol Platz-u ove nedelje predstavio novu pozorišnu sezonu. Na koji način će ove godine zasijati svetla Reflektora objasnio je njen direktor direktor Marko Panajotović.

„Sezona se zove „Opet sloboda“, imaćemo čak četiri nove premijere, to je dosta ambiciozan plan, ali imamo kapaciteta i smatram da ćemo imati sjajnu sezonu.“

Prošla sezona, epidemija i položaj pozorišta u državi predstavila je jedan veliki izazov kako za celu nezavisnu scenu Beograda i Srbije, pa tako i za sam Reflektor teatar koji ni ovoga puta nije sedeo skrštenih ruku i svoje aktivnosti prilagodio je situaciji, kreiranjem brojnih digitalnih sadržaja na različitim online platformama, ali i održavanjem redovnog pozorišnog repertoara kada je to bilo moguće, uz poštovanje epidemioloških mera.
„Ove godine osmišljeni su novi projekti i sa nestrpljenjem očekujemo da vam ih predstavimo. Imali smo tešku sezonu, nije bilo finansijskih donacija. Sezonu počinjemo sa repertoarom od četiri predstave, prva po redu biće „Muskarčine“ koja ulazi u devetu godinu izvođenja, a zakazana je za 14. februar“, kaže direktor Panajotović.

Nova sezona Reflektor teatra pod sloganom “Opet sloboda” 2
Foto: Reflektor teatar

Predstave Reflektor teatra se bave važnim socijalno-političkim pitanjima, imaju glasnu poruku, edukativne su i pomažu unapređenju ljudske svesti. To sve nudi i predstava „Sumnjivo lice“ koja nam otvara oči ukazom na politički sistem u zemlji i eventualnoj borbi protiv istog, a zakazana je već za 25. februar na Dorćol Platz-u.

Nova sezona Reflektor teatra pod sloganom “Opet sloboda” 3
Foto: Reflektor teatar

Najavljujući novu sezonu pod sloganom “Opet sloboda”, najavljeni su novi projekti. Prvi je rad na predstavi koja se tiče upravo slobode, kako lične tako i političke a premijera je planirana za maj.

Sledeća premijera zakazana je za septembar, a tiče se Ustava i prava građana. U decembru se Reflektor teatar bavi pitanjem ekologije i zagađenja vazduha, pa direktor i sam pita “da li imamo predstavu o zagađenju vazduha u Srbiji?”

Novosti i lepe vesti u pozorištu tiču se i povratka Minje Bogavac koja sprema autorski projekat pod nazivom “Mrzim pozorište”.

Nova sezona Reflektor teatra pod sloganom “Opet sloboda” 4
Foto: Reflketor teatar

„Drago mi je što je opet sa nama, predstava prikazuje njeno iskustvo u pozorištu i pozorište kao umetničku formu koja se bori protiv određenih anomalija u društvu“, rekao je Panajotović.

Reflektor teatar uvodi još jednu novinu: donacije građana i građanki kao podrška nezavisnom pozorištu, putem Patreon aplikacije.

Poslednja poruka ove konferencije predstavlja bolju godinu, bolje sutra, i bolji položaj kulture i pozorišta pod sloganom „Hajde da svi zajedno svetlimo u mraku“, poručuju iz Reflektor teatra.

Nova sezona Reflektor teatra pod sloganom “Opet sloboda” 5
Foto: Reflektor teatar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari