“Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku?” - 75 godina od početka izgradnje Novog Beograda 1Dizajn: Branko Đukanović

Povodom 75 godina od početka izgradnje Novog Beograda, u ponedeljak, 10. aprila u 14 časova u Narodnoj biblioteci Srbije – atrijum biblioteke biće otvorena multimedijalna izložba “Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku?” autora Dragana Miloševića.

Iz Press centra najavljuju da su gosti i govornici na otvaranju izložbe Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije; Slobodan Ristanović, učesnik ORA Novi Beograd 1948-1950 i autor knjiga „Novi Beograd – graditeljski poduhvat veka“ i „To su naših ruku dela-herojska i slavna epopeja omladinskih radnih akcija 1941-1990“; Mihajlo Pantić profesor na Filološkom fakultetau Univerziteta u Beogradu i pisac; Slobodan Selinić, istoričar iz Instituta za noviju istoriju Srbije i Dragan Milošević, istoričar, autor izložbe.

„Cilj izložbe u Narodnoj biblioteci Srbije je da podseti na neponovljiv entuzijazam i trud kojim je omladina gradila celu zemlju i Novi Beograd. Pred njima je te 1948. godine bila močvara, a danas imamo najveću opštinu u Srbiji sa najvećim brojem stanovnika“, pojasnili su iz Press centra.

Izložba je multimedijalnog karaktera i kombinovani su materijali iz fonda Narodne biblioteke Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Filmskih Novosti, Radio Beograda, Doma kulture Studentski gard i privatne zbirke.

Tematskim panoima predstavljen je rad i život omladinskih radnih brigada. Na televizijskom ekranu biće prikazan dokumentarni film koji je rađen povodom 30-e godišnjice izgradnje Novog Beograda, kao i deo originalnog dokumantarnog materijala, a na tablet računaru posetioci će biti u mogućnosti da vide izbor fotografija iz navedenih fondova.

Narodna biblioteka Srbije digitalizovala je svih 36 brojeva lista „Novi Beograd – list omladinskih ranih brigada na izgradnji Novog Beograda“ iz 1948. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari