Izložbom o Novom Beogradu vranjska biblioteka "Bora Stanković" obeležava 144 godine postojanja i rada 1Plakat za izložbu o Novom Beogradu. Foto: NBS

Otvaranjem izložbe “Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku?“, posvećena 75. godišnjici od početka izgradnje Novog Beograda, Biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju počinje obeležavanje jubileja 144. godišnjice od osnivanja i rada.

Autor izložbe je Dragan Milošević, istoričar (Narodna Biblioteka Srbije), a dizajn je uradio Branko Đukanović, dizajner. Na otvaranju su govorili Zoran Najdić, direktor vranjske biblioteke, Izabela Savić, gradska većnica za kulturu i Dragan Milošević, istoričar autor izložbe.

„Cilj izložbe je da podseti na neponovljiv entuzijazam i trud kojim je omladina gradila celu zemlju i Novi Beograd. Pred njima je te 1948. godine bila močvara, a danas imamo najveću opštinu u Srbiji sa najvećim brojem stanovnika. Izložba je multimedijalnog karaktera i kombinovani su materijali iz fonda Narodne biblioteke Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Filmskih Novosti, Radio Beograda, Doma kulture Studentski gard i privatne zbirke. Tematskim panoima predstavljen je rad i život omladinskih radnih brigada“, navode autori projekta.

Na video bimu  prikazan je dokumentarni film koji je rađen povodom tridesetogodišnjice izgradnje Novog Beograda, kao i deo originalnog dokumantarnog materijala, a posetioci će biti u mogućnosti da vide izbor fotografija iz navedenih fondova. Narodna biblioteka Srbije digitalizovala je svih 36 brojeva iz 1948. godine lista „Novi Beograd – list omladinskih ranih brigada na izgradnji Novog Beograda“ što je dostupno na sajtu NBS.

U muzej kući pisca Borisava Stankovića večeras od 19 sati biće upriličen književni razgovor o temi: „Šta je to književnost i čemu to (uopšte) služi“. Na ovu temu govoriće Zoran Paunović, član akademije SANU, profesor engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, prevodilac i esejista.

U sredu, 21. juna, biblioteka će tradicionalno predstaviti regionalne autore i njihova književna ostvarenja. U okviru programa „Pisac u fokusu javnosti“ predstaviće se Ivana Bodrožić, književnica iz Hrvatske.

Program obeležavanja jubileja biblioteke završava se u četvrtak 22. juna, kada će u dvorištu Muzej kuće pisca Borisava Stankovića biti održana svečanost uručivanjem prigodnih poklona najaktivnijim čitaocima.

Tada će biti predstavljena knjiga „Političke životinje i zveri“, autora dr Zorana Dimića redovnog profesora filozofije na Filozofskom fakultetu u Nišu, rođenog Vranjanca. Razgovore sa piscima moderiraće publicista i filozof Ivan Milenković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari