Na ovaj način, uz rekonstrukciju prostora nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, Fondacija privodi nameni kulture dva najstarija objekta industrijskog nasleđa u Novom Sadu“, najavio je direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković.

Direktor fondacije govorio je o novim distriktima kulture na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja tri veka Almaškog kraja u Novom Sadu u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“.

U kulturno-obrazovnom programu Svečane akademije učestvovali su i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, episkop bački Irinej Bulović, direktor gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ Radivoj Stojković, kao i hor Almaškog hrama, hor gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, hor i folklorni ansambl KUD-a „Vila“, uz dramatizaciju mladih novosadskih glumaca.

Direktor Nemanja Milenković rekao je da je Fondacija „Novi Sad 2021“ povodom jubileja 300 godina Almaškog kraja inicirala pokretanje još jednog distrikta kulture na prostoru prve fabrike sa kojom je započela industrijalizacija Novog Sada.

– Na uglu ulica Almaške i Pavla Stamatovića u neposrednom okruženju još jednog objekta industrijskog nasleđa, „Svilare“, nalaze se prostor depoa i radionice Srpskog narodnog pozorišta i ogranak Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, što sve zajedno sa renoviranom kulturnom stanicom predstavlja ogroman potencijal. Revitalizacijom novog kulturnog kvarta na Podbari, Fondacija stvara još jedno kulturno jezgro u kom se na istom prostoru školuju budući producenti, dizajneri svetla, zvuka i programskih sadržaja, gde pozorišni radnici realizuju umetničku produkciju kreirajući elemente scenskog dizajna, stvaraće se i šanse za nove umetnike i kulturne radnike, kao i produkti kulture namenjeni angažovanoj novosadskoj publici, istakao je Milenković.

 

Mesta za građanski aktivizam

Realizacija projekta Kulturnih stanica u Novom Sadu, planiranog aplikacionim formularom Evropske prestonice kulture, predviđa rekonstrukciju i izgradnju novih mesta namenjenih građanskom aktivizmu iz oblasti kulturnih i kreativnih industrija. Realizovana mapiranja i ispitivanja javnog mnjenja koje je Fondacija sprovela, pokazala su veliko interesovanje građana za obnavljanje objekta stare „Svilare“, kao i visok stepen svesti o ulaganju u infrastrukturne projekte u kulturi. Na ovaj način, uz rekonstrukciju prostora nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, Fondacija privodi nameni kulture dva najstarija objekta industrijskog nasleđa u Novom Sadu.