Novi početak "Fabrika kulture" 1Foto: V. Ristić

Posle više od sedam godina glumci i publika vraćaju se u zgradu najstarije kulturne institucije na jugu Srbije.

Objekat pozorišta „Bora Stanković“ koji je u podmetnutom požaru jula 2012. godine onesposobljen za funkcionisanje, nakon tri faze rekonstrukcije raspolagaće sa 3.800 kvadratnih metara. Sa ložom i balkonom sala će imati 250 mesta.

Scena je dobila rotaciju i sa površinom od oko 120 kvadratnih metara zadovoljavaće i najzahtevnije scenske poduhvate. Vođenje predstava odvijaće se kroz umreženu interfonsku komunikaciju preko inspicijentskog pulta na sceni i tonsko-svetlosnog koji se nalazi u delu balkona.

– U trećoj i najskupljoj fazi koji podrazumeva opremanje scene i unutrašnjosti teatarske zgrade uloženo je 170 miliona dinara i to iz budžeta države. Sami teško da bismo mogli da ovu investiciju privedemo kraju. Setite se samo koliko smo para potrošili na dekontaminaciju prostora, što je bio nepredviđeni trošak, kaže za Danas upravnik Nenad Jović.

U zgradi su na svakom koraku majstori koji obavljaju završne radove na montiranju svetlosne i scenske tehnike koja će se nalaziti na pet rasvetnih mostova. Tu je i pet garderoba, 22 pulta za pripremu glumaca, scenska i krojačka radionica, garderobe, sala za probe. Radovi su povereni preduzeću „Svetlost teatar“ dok će finalno opremanje uraditi „Simpo lajn“.

Pozorišni klub „Talija“ raspolaže se kamernom scenom i galerijskim prostorom i nalazi se ispod prostora glavne sale uz mogućnost da primi do sto gledalaca. Umetnički direktor Bojan Jovanović, dok nas provodi kroz prostor potpuno „prekomponovanog“ prostora u odnosu na staru zgradu, navodi da su svi zaposleni dobili „komfor i uslove najmodernijeg pozorišta“.

I on navodi odličnu koordinaciju sa državnim vrhom, ministrom kulture, gradskim čelnicima koji svakodnevno nadziru radove kako se bliži svečanost otvaranja koje bi trebalo da se desi krajem oktobra.

– Na ceremoniji bi trebalo da bude izvedena opera „Koštana“, a potom slede 39. Borini pozorišni dani, ali o programu za sada ne mogu da vam govorim, jer su u toku usaglašavanja. Siguran sam da će to biti program za publiku koja nas je svih ovih godina podržavala u misiji strpljivog istrajavanja, kaže Jovanović za Danas. On nas podseća da je u proteklih sedam godina Pozorište „Bora Stanković“ izvelo blizu 30 premijera da su dva puta bili u zvaničnoj konkurenciji Sterijinog pozorja („Ruža uvela“, „Kepler 452 B“) te da su bili apsolutni pobednici „Joakimfesta“, te da su predstave osvajale nagrade u Rusiji („Tri sestre“), Severnoj Makedoniji i Republici Srpskoj. „Paradoksalno je, ali osvojili smo više nagrada za ovih sedam godina bez adekvatnih uslova za rad negoli od 1997. do 2012. godine od kada smo u rangu profesionalnih teatara.“

Premijerno „Nečista krv“

Za povratak u novo zdanje pozorišta matični ansambl uveliko radi na predstavi „Nečista krv“ u dramatizaciji Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića. U predstavi će biti angažovano 16 glumaca iz domaćeg ansambla, a premijera će biti izvedena u programu 39. „Borini pozorišnih dana“.

LaBORAtorija kao regionalna ideja

– Naše pozorište nosi ime slavnog pisca, pa nam je ideja da počnemo da organizujemo skupove dramaturga, reditelja, glumaca iz zemlje, regiona i sveta pod nazivom „LaBORAtorija“ gde bi razmenjivali nova iskustva u tumačenju dela Borisava Stankovića, jer on je „srpski Šekspir“, otkriva za Danas umetnički rukovodilac Bojan Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari